PREMIJER LIGA BIH

Misli li iko na bosanskohercegovačke fudbalere: Sindikat tvrdi da je odluka o stranim igračima diskriminatorna

Odluka kao takva došla je u nezahvalnom trenutku, s obzirom na to da je prijelazni rok već počeo, rekao je Trbić

Trbić: Trebali su se konsultirati s klubovima. HŠK Zrinjski

22.6.2023

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine donio je jednu od najgorih odluka u historiji bh. fudbala. Naime, u Premijer ligi BiH više neće biti „stranih“ igrača, odnosno, oni koji dolaze s prostora država koje su nekada činile Jugoslaviju neće se smatrati stranim.

Takva, nezahvalna odluka pokvarila je i planove brojnim klubovima koji godinama unazad ulažu novac u vlastite igrače, koje dovode u akademiju i u njih ulažu značajna finansijska sredstva kako bi dobili igrače za budućnost. Međutim, sada je to sve palo u vodu jer se u BiH može dovesti neograničen broj igrača iz država regije.

O tome je govorio za „Dnevni avaz“ generalni sekretar Sindikata profesionalnih fudbalera iz BiH Tarik Trbić.

Nezahvalan trenutak

- Odluka kao takva došla je u nezahvalnom trenutku, s obzirom na to da je prijelazni rok već počeo i da su klubovi uveliko započeli s pripremama za narednu sezonu. Smatram da se prethodno trebalo konsultirati s klubovima i ostalim akterima koji učestvuju u Premijer ligi.

U konačnici, klubovi su ti koji plaćaju igrače i trebaju imati pravovremenu informaciju s kojim igračkim kadrom raspolažu i na kojem tržištu da gledaju - započeo je razgovor za „Dnevni avaz“ Tarik Trbić.

Trbić, kao i Sindikat, smatraju da je institut domaćeg igrača veoma bitan i da je ova odluka porušila taj institut, s obzirom na to da stotine trenera i hiljade djece sada imaju teži put do svog cilja.

Podređen položaj

- Moram istaći da je odluka diskriminatorna, sa svim uvažavanjem igrača iz regije. Ukoliko bi se jedan igrač iz regije ili klub pobunio jednom od fudbalskih sudova, izvjesno je da bi se ova odluka Saveza stavila van snage. Pogotovo što bi, primjera radi, jedan Francuz ili Italijan bili u podređenom položaju u odnosu na igrače iz regije - rekao je Trbić o odluci Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH te dodao:

- Ovo je odluka koja treba da se preispita i volio bih čuti obrazloženje da li će ona zaista poboljšati bh. fudbal i da li će zaštititi domaće igrače - kazao je generalni sekretar Sindikata profesionalnih fudbalera BiH za „Dnevni avaz“.

Ustupak igračima

- Kada je u pitanju odluka, vrijedi istaći da u regiji ne postoji ništa slično. Postavlja se pitanje, ako mi radimo takav ustupak igračima iz regije, da li možemo očekivati da će i drugi regionalni savezi uraditi nešto slično - kazao je Trbić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.