BIVŠI SELEKTOR "ZMAJEVA"

"Avazov" vremeplov: Kako je Safet Sušić birao kapitena, za naš list rekao zašto je izabrao Džeku

Za mene dilema nije bilo. Davno sam odlučio da će, kada se Spahić oprosti, kapiten biti Džeko, rekao je Sušić

S. S.

24.6.2023

Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, Emir Spahić se povukao iz reprezentacije BiH, a kapitensku traku zadužio je Edin Džeko.

Spahić se kasnije vratio u reprezentaciju, ali traka je ostala na Džekinoj ruci. Tako je i danas.

O odluci da Džeko postane kapiten BiH za "Dnevni avaz" govorio je bivši selektor "Zmajeva" Safet Sušić.

U nastavku vam donosimo tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 9. avgusta 2014. godine.

- Edin Džeko novi je kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ovu odluku, koja se, nakon oproštaja Emira Spahića, nametnula kao logična, potvrdio nam je jučer selektor Safet Sušić.

Četiri kandidata

Pape je bio u Engleskoj, gdje se preksinoć susreo sa dvojicom glavnih kandidata za kapitensku traku Džekom i Asmirom Begovićem, kojima je prenio svoju odluku. Sastanku je prisustvovao i Muhamed Bešić, novi član Evertona.

- Za mene dilema nije bilo. Davno sam odlučio da će, kada se Spahić oprosti, kapiten biti Džeko. Dugo je u ekipi, mnogo joj je dao i veoma je cijenjen među ostalim fudbalerima. Logično je da on bude kapiten - rekao nam je Sušić.

Čim je Spahić objavio oproštaj, naša javnost priklonila se ne Džeki nego Begoviću. U brojnim anketama naš golman dobio je ogroman broj glasova za novog kapitena, ali Sušić kaže da se ipak odlučio za Džeku.

Tekst iz "Dnevnog avaza" objavljen 9. avgusta 2014. godine. Avaz

- Fudbaleri koji su podlegli kriterijima za izbor novog kapitena bili su Džeko, Begović, Miralem Pjanić i Vedad Ibišević. Bez obzira na to što sam izabrao Edina, sva četvorica ovih fudbalera bit će mi kapiteni. 

S njima ću najviše kontaktirati i tražit ću njihovo mišljenje kada budem trebao donijeti neku odluku. Begović je sjajan momak,ali mislim da bi i on izabrao Edina. Njih su dvojica sjajni prijatelji - kazao nam je Sušić.

Zamjenika, za sada, nema.

Bez zamjenika

- Nisam imenovao zamjenika upravo zato što ne želim izdvajati nekoga od ove trojice fudbalera. Teško je birati među njima - kaže naš selektor.

Nakon izleta u Englesku, Sušić bi za nekoliko dana trebao doći u Sarajevo, gdje će 20. avgusta objaviti spisak za prijateljsku utakmicu s Lihtenštajnom 4. septembra u Tuzli i za kvalifikacionu pet dana poslije protiv Kipra u Zenici.

Džeko: Čast i obaveza

Edin Džeko izjavio je da mu je čast što je imenovan novim kapitenom. 

- Kapitensku traku shvatam kao veliku čast, ali i obavezu. Igranje u reprezentaciji za mene je vrhunac karijere i svi znaju koliko mi to znači. Trudit ću se da na terenu dokažem da sam zaslužio traku. Pred nama su nova dokazivanja i nove pobjede, a vjerujem da će nas navijači, kao mnogo puta do sada, podržati na putu uspjeha - poručio je Džeko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.