OSTAVIO DUBOK TRAG

Japanci pokazali kako se poštuju velikani: Otkrivena bista Ivice Osima u Tokiju

Legendarni "Štraus s Grbavice" je u Japanu bio trener Džef junajteda, a kasnije i selektor državnog tima zemlje koja još uvijek tuguje za "Švabom"

Sa svečanosti otkrivanja biste - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
E. Ć.

24.6.2023

Legendarni bh. fudbaler, kasnije i trener Ivica Osim napustio nas je u maju prošle godine.

Gdje god je radio ostavljao je dubok trag. Bio je omiljen u društvu, priznat na terenu i jako poštovan van terena. Mnogi su na njega gledali kao na učitelja, što fudbalskog, što životnog.

Koliko je cijenjen legendarni Švabo u Japanu dovoljno govori da su mu je tamošnji narod danas otkrio bistu u Tokiju, ispred Fukuda Denši Arene u Čibi.

Osim je u Japanu bio trener Džef junajteda, a kasnije i selektor državnog tima zemlje koja još uvijek tuguje za "Švabom" koji im je promijenio fudbal.

Svojevremeno je od tamošnje Vlade dobio Orden izlazećeg sunca, jedno od najvećih priznanja koje se dodjeljuje tokom carskog nagrađivanja. Sada je dobio i bistu.

Svečanosti otkrivanju biste prisustvovala je "Švabina" porodica, supruga Asima i sin Amar. Prisustvovali su i brojni fanovi i štovaoci Osimovog rada.

- Želimo se od srca zahvaliti svima koji su podržali i dali doprinos u izgradnji ovog monumenta. Molimo vas da stanete pored statue i odate priznanje svi koji budete dolazili na stadion - poručili su iz Džef junajteda.

Treba ovako nešto zaslužiti, a legendarni Ivica Osim je definitivno zaslužio.

Podsjetimo, u Sarajevu je Zvornička ulica preimenovana u Bulevar Ivice Osima. U Gracu je "Švabo" dobio trg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.