NAJNOVIJE POJAČANJE

Gundoan predstavljen u Barceloni: Nijemac na Kamp Nou naredne dvije godine

Ilkaj Gundoan je napustio Mančester siti u kojem je proveo sedam godina i gdje je osvojio sve moguće trofeje

Gundoan: Novo pojačanje Barcelone. Screenshot/Twitter

N. H.

26.6.2023

Nakon sedam godina provedenih u Mančester sitiju Ilkaj Gundoan (Ilkay Gundogan) napustio je redove „Građana“ i preselio u Španiju. Njemački fudbaler je od danas novi igrač Barcelone, koja je potvrdila njegov dolazak.

Gundoan je potpisao do juna 2025. godine, a u ugovoru ima i opciju produženja za još godinu nakon toga. Barcelona je u njegov ugovor ugradila otkupnu klauzulu od 400 miliona eura, a sam je Nijemac imao ponudu Arsenala, kao i nekih klubova iz Saudijske Arabije.

On je treći igrač kojeg je Barcelona dovela za narednu sezonu. Štoper Inigo Martinez (32) dolazi iz Atletik Bilbaa također bez odštete, dok mladi napadač Vitor Roke (Roque) dolazi u januaru naredne godine iz Atletiko Paranaensea uz odštetu između 30 i 40 miliona eura. 

Nijemac je u Siti došao 2016. godine iz Borusije Dortmund, a odlazi kao slobodan igrač. Bio je miljenik Pepa Gvardiole (Guardiola) i Španac ga je želio zadržati, ali se njemački veznjak odlučio za novi izazov i odlazak u Barcelonu.

Sa „Građanima“ je osvojio pet titula prvaka Engleske, dva FA kupa, četiri Liga kupa i Ligu prvaka. Odigrao je 304 utakmice, te je postigao 60 i namjestio 40 golova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.