"TO JE SAMO ŠALA"

Vida izgubio na sudu od komentatora koji ga je u prijenosu vrijeđao

Sird de Vos je vrijeđao hrvatskog defanzivca u prijenosu uživo prije početka utakmice Lige prvaka između Bešiktaša i Ajaksa

Vida: Izgubio na sudu. AP

N. H.

26.6.2023

Poznati hrvatski defanzivac Domagoj Vida tužio je Sirda de Vosa (Sierd), nizozemskog komentatora, zbog uvreda koje mu je uputio u prijenosu uživo prije početka utakmice Vidinog Bešiktaša i Ajaksa 2021. godine.

Sporni komentar

Vida je tada bio kapiten turske ekipe, pa ga je kamera zumirala na centru s kolegom Dušanom Tadićem na suprotnoj strani i pozdravom sa arbitrima.

- Vida inače ne smije igrati u ovom terminu jer je previše ružan, a sada djeca gledaju televiziju. Bešiktaš je zbog toga morao platiti i tražiti posebnu dozvolu da Vida igra – tada je De Vos rekao prije početka utaakmice.

Oslobađajuća presuda

Njegovo vrijeđanje je izazvalo veliku pažnju. Vida, sada defanzivac grčkog AEK-a, tužio je De Vosa zbog uvrede tražeći izvinjenje i odštetu od 5 hiljada eura.

De Vos se na sudu branio kako je koristio slobodu izražavanja. Sud je presudio u njegovu korist.

- Gledaocima je jasno da je komentator izrekao spornu rečenicu s namjerom da bude smiješna. Ona to nije, nego je neprijemerena i neukusna, ali je to i dalje samo šala – stoji u obrazloženju. 

Nizozemski mediji kažu da njihov komentator ne voli Vidu zbog utakmice Lige prvaka iz 2011. godine. Vida, tada defanzivac Dinama, omražen je zbog situacije iz utakmice koju je zagrebački Dinamo izgubio od Liona rezultatom 7:1.

Tada su kamere uhvatile Vidu kako namiguje napadaču Liona Bafetimbiju Gomisu nakon petog gola. Nizozemci su se žalili da je utakmica namještena, ali to nikad nije dokazano. Ipak, Vida je ostao omražen u Nizozemskoj i poznat je kao „Knip-Oog Kroaat“ ili „namigujući Hrvat“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.