KO ĆE VODITI "ZMAJEVE"

Traži se novi selektor BiH: Stranac ili Bosanac

Mnogo stranih trenera se povezivalo sa "Zmajevima". Baždarević i Sušić prate situaciju

Fudbaleri BiH: Naredni izazovi u septembru. N/FS BiH

29.6.2023

Čelnici krovne kuće bh. fudbala u potrazi su za novim selektorom reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon što je raskinuta saradnja s Farukom Hadžibegićem.

Uveliko je krenulo licitiranje imenima potencijalnih kandidata koji bi na funkciji selektora naslijedili Hadžibegića. Spominju se, kao i obično, neka standardna imena. Od Vahida Halilhodžića, Safeta Sušića, Mehmeda Baždarevića, pa do Amara Osima i Sergeja Barbareza.

Drugačiji pristup

U Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine najradije bi za selektora nekog stranca koji bi promijenio pristup i ponašanje „Zmajeva“. Iza kuloara se spominju portugalski i španski treneri s kojima bi došla neka nova dimenzija u našem nacionalnom timu. No, pitanje je koliko im je zanimljiva bh. reprezentacija i koliko ih Savez može platiti.

I kroz historiju se mnogo stranih trenera povezivalo sa selektorskom klupom naše reprezentacije. Legendarni Nijemac Lotar Mateus (Lothar Matthaus) i Hrvat Zlatko Kranjčar bili su u utrci za nasljednika Fuada Muzurovića, ali ih je pobijedio Meho Kodro i postao selektor 2008. godine.

Nakon toga su stranci nekoliko puta pokazivali interes za „Zmajeve“. Radilo se o respektabilnim imenima u svijetu fudbala. Kao potencijalni selektori spominjali su se Sven-Goran Erikson (Eriksson), Feliks Magat (Felix Magath), Slavoljub Muslin, Kris Koleman (Chris Coleman), Rene Žirar (Girard), Valter Zenga (Walter), Miroslav Đukić...

Poznata imena

Hrvatski stručnjak Slaven Bilić ranije je za „Avaz“ poručio kako ga niko iz N/FSBiH nije kontaktirao, a i da jeste da ne bi prihvatio ponudu. Ubrzo zatim je ozvaničio saradnju s turskom Adanom Demirspor.

Kada je riječ o domaćim stručnjacima, novo ime koje je isplivalo na površinu je Miron Muslić. On je trener belgijskog Serkl Briža koju je preporodio. U igri je i Sergej Jakirović, aktuelni trener Rijeke, koji je bio jedan od kandidata kada je imenovan Ivajlo Petev (Ivaylo). Jakirović ne krije interesiranje za preuzimanje „Zmajeva“, ali je pod ugovorom s hrvatskim klubom do 2025. godine.

Mehmed Baždarević je u razgovoru za „Avaz“ rekao kako se nikome ne nudi, ali da je Savezu na dispoziciji i da je otvoren za pregovore. Ni Safet Sušić ne bi odbio poziv na pregovore. Od iskusnih bh. stručnjaka jedino je Vahid Halilhodžić isključen iz utrke, jer je popularni Vaha nekoliko puta isticao političke probleme u Savezu i samom bh. fudbalu.

Ime novog selektora mogli bismo dobiti do sredine jula, što će Hadžibegićevom nasljedniku ostaviti dovoljno vremena (dva i po mjeseca) do narednih utakmica reprezentacije BiH.

Petković ni(je) u kombinacijama

Rođeni Sarajlija i bivši selektor Švicarske, te trener, između ostalih, Jang Bojsa, Lacija i Bordoa Vladimir Petković se ranije dovodio u vezu s klupom „Zmajeva“. 

Ovog puta je drugačije, kao da su svi zaboravili na Petkovića. On je od prošle godine bez posla nakon što je raskinuo saradnju s francuskim Bordoom. Prethodno je sedam godina s mnogo uspjeha vodio Švicarce.

Petković: S mnogo uspjeha vodio Švicarce. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.