EVO ODGOVORA

Jeste li se pitali zbog čega fudbaleri nose zavoje na ruci

Ne nose svi fudbaleri sportski zavoj kako bi se zaštitili od eventualnih povreda

Benzema, Ronaldo i Suarez: Nose zavoj na ruci. Twitter

E. Ć.

4.7.2023

Karim Benzema, Luis Suarez, Nejmar (Neymar) i Kristijano Ronaldo (Cristiano) samo su neki od fudbalera koji nose zavoj na ruci.

Portal "Goal" obradio je temu zbog čega igrači nose zavoj koji je, prema pravilima, dopušten, kao i zaštitne maske.

Radi se o zaštiti od povreda ili pokušaju da se moguće povrede ublaže.

- Jedan od glavnih razloga zbog kojih fudbaleri nose zavoje na ručnim zglobovima jeste zaštita od povrede. Fudbal je kontaktni sport, a ručni zglobovi igrača konstantno su pod prijetnjom povrede usljed pada, sudara ili startova. Zavoj može pomoći u izbjegavanju tih povreda, jer štiti i učvršćuje zglob - navodi "Goal".

Međutim, ne nose svi fudbaleri sportski zavoj kako bi se zaštitili od eventualnih povreda.

- Neki fudbaleri ih nose jer su praznovjerni. Smatraju da im taj zavoj donosi sreću i pomaže da bolje igraju. Neki ih nose jer im se sviđa kako izgleda. Razloga za nošenje ima više - piše "Goal".

Suarez: Urugvajac je praznovjeran. Twitter

Dobar primjer su Luis Suarez i Karim Benzema. Urugvajac je zavoj nosio da bi u njemu mogao držati slike svetaca i druge vjerske i lične predmete poput slika porodice.

S druge strane, Benzema ga nosi iz medicinskih razloga. On je slomio prst desne ruke, ali se nije želio operisati jer bi propustio ostatak sezone.

Kasnije se operisao, ali je požurio s povratkom i prekinuo postupak rehabilitacije. Povreda mu se obnovila, a prst mu ni dan-danas nije potpuno zdrav.

Benzema: Slomio prst desne ruke. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.