STADION BARCELONE

Navijači u suzama dok se Kamp Nou ruši nevjerovatnom brzinom

Projekat rekonstrukcije je vrijedan 1,5 milijardi eura, a radovi će se odvijati u više etapa

Rušenje Kamp Noua. Screenshot/Twitter

N. H.

10.7.2023

Rekonstrukcija najvećeg evropskog fudbalskog stadiona, Kamp Noua, koji je imao kapacitet od 99.354 sjedećih mjesta, počela je u junu uklanjanjem travnjaka.

Uporedo s radovima na terenu krenulo je i rušenje dijela tribine, a snimke tribina pretvorenih u ruševine ostavile su pomiješane emocije kod mnogih navijača. 

Jedan je od od njih na Twitteru napisao kako ga snimke razrušenog Kamp Noua rasplakale, dok je drugi napisao ne može vjerovati da se uništava jedan od najlegendarnijih stadiona.

Projekat rekonstrukcije je vrijedan 1,5 milijardi eura, a radovi će se odvijati u više etapa. Renoviranje će uključivati dogradnju krova, šminkanje svih tribina, novi semafor, novi telekomunikacijski centar i izgradnju nove dvorane. 

Kapacitet stadiona će biti povećan na 105.000, a stadion će imati i novo ime – Spotify Nou Camp kao dio njihovog sponzorstva s platformom za streaming muzike koji će Barceloni donijeti oko 250 miliona eura.

Sljedeće sezone Katalonci će igrati na Olimpijskom stadionu Montjuic, a u sezoni poslije će Kamp Nou biti otvoren s 50 posto kapaciteta. Konačno otvaranje stadiona, koji je dom Barse još od 1957. godine, se očekuje 2026. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.