GRBAVICA RASPRODATA

Evropa u „Dolini ćupova“ nakon pet godina, Nedim Mekić za "Avaz": Nadam se da ćemo obradovati navijače

Navijači su nam bili najveći vjetar u leđa tokom čitave sezone, njihova podrška nikada ne izostaje, kazao je Mekić za "Avaz"

Mekić: Dinamo je ozbiljan klub. FK Željezničar

12.7.2023

Fudbaleri Željezničara će nakon pet godina odigrati evropsku utakmicu na svojoj Grbavici. „Plavi“ svoj evropski put počinju u 1. pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a protivnik je bjeloruski Dinamo Minsk.

U „plavom dijelu“ Sarajeva vlada euforija uoči meča u četvrtak (20:30), a o tome dovoljno govori podatak da su karte za meč Željezničara i Dinama bile rasprodate dva dana prije utakmice. Nema sumnje da će pristalice tima s Grbavice napraviti spektakl.

Nevjerovatan osjećaj

Prvotimac i jedan od najboljih igrača Željezničara Nedim Mekić u razgovoru za „Dnevni avaz“ najavio je utakmicu protiv bjeloruskog predstavnika.

- Osjećaj je nevjerovatan zaista. Sama činjenica da smo prodali toliko ulaznica je dodatan motiv za sve igrače. Nadamo se da ćemo obradovati navijače i da ćemo zajedno slaviti – istakao je Mekić.

Dinamo Minsk nije ekipa kao što je bila prije nekoliko godina, ali nema sumnje da se radi o jednom kvalitetnom i opasnom timu. Također, bjelorusko prvenstvo je već počelo i Dinamo je u takmičarskom ritmu. Nakon 14 odigranih kola dijeli lidersku poziciju s Nemanom – imaju po 32 boda.

- Pa sigurno da nisu kao što su bili prije, ali ipak se radi o ozbiljnom klubu. Sam podatak da su prvi u svojoj ligi je znak da je pred nama ozbiljan tim. Tako ih i shvaćamo, tako ćemo se i postaviti – najavio je Mekić.

Vjetar u leđa

Željezničar su nakon sezone napustili neki bitni fudbaleri. Ističu se odlasci Brazilca Santosa, veznjaka Armina Hodžića, a klub su napustili i Dženis Beganović i napadač Armin Hodžić.

- Pa sigurno da su nas napustili bitni igrači za naš tim. Međutim, dovedeni su novi, brzo su se uklopili, što je veoma bitno – ističe Mekić.

Razgovor s igračima Željezničara ne može proteći bez da se spomenu sjajni navijači koji su vjerna armija „Plavih“.

- Sigurno da nam znače mnogo. Oni su nam bili najveći vjetar u leđa tokom čitave sezone, njihova podrška nikada ne izostaje. To su pokazali mnogo puta, to su jedini navijači koje ne trebate da pozivate na utakmicu – poručio je Nedim Mekić za „Dnevni avaz“.

Navijači Željezničara: Vjerna armija svog kluba. FK Željezničar

Ponoviti 85'

Željezničar se već jednom susretao s Dinamom iz Minska. Bilo je to u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa UEFA-e u sezoni 1984./85, a „Plavi“ su predvođeni legendarnim Ivicom Osimom prošli dalje. Na Grbavici je bilo 2:0, a u revanšu je bilo 1:1.

Na kraju je Željezničar prošao u polufinale, bio na pragu finala Kupa UEFA-e i duela sa slavnim Real Madridom, ali je sve pokvario Videotonov Jozef Čuhaj (Jozsef Csuhay).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.