NAKON POTPISA ZA LEĆE

Zinedin Smajlović za "Avaz": Moje srce kuca za BiH, uzori su mi Džeko i Pjanić

Bilo bi mi čudno da ne odem u Bosnu svake godine, tu se osjećam kao kod kuće, kazao je Smajlović

Smajlović: Uzori su mi Džeko i Pjanić. Twitter

19.7.2023

Mladi defanzivac Zinedin Smajlović danas je potpisao ugovor sa članom italijanske Serije A, ekipom Lećea. 

Ovaj 19-godišnji defanzivac, rođen u Švedskoj a rodom iz sela Skelani pored Srebrenice, napravio je pravu pomamu na društvenim mrežama u posljednjim danima kod navijača ove italijanske ekipe. 

Mnogi su se zapitali kako je ovo čudo od prirode vrijeme provodilo igrajući u redovima švedskog trećeligaša, Tabi FK.

Spreman za iskorak

O svom potpisu za Leće, uzorima, kao i reprezentaciji Bosne i Hercegovine za portal „Avaza“ govorio je Zinedin Smajlović.

- Osjećaj je odličan. Baš sam zagrijan da krenem trenirati sa ekipom i da se pokažem. Nisam još uvijek upoznao saigrače, ali mi je veliki broj navijača Lećea poslao poruke i kazao da me čekaju – započeo je Smajlović razgovor za „Avaz“.

Prije svega, iznenađenje je veliko bilo kada je Zinedin počeo pričati bosanski jezik. Međutim, on je vrlo brzo razjasnio da ga bolje „parla“ od švedskog i dodao kako je već počeo sa pripremama za italijanski fudbal.

- Moram se pripremiti drugačije. I psihički i fizički. Drugi je mentalitet i drugačiji je fudbal u Italiji. Mislim da Italija paše čak i više nego Švedska zbog mog stila igre – nastavio je Zinedin o svom dolasku u italijansku Seriju A.

Kvalitetan defanzivac

Sa Smajlovićem smo govorili i o njegovim kvalitetima, koji su na prvi pogled itekako vidljivi. Mnogi se pitaju kako su ovakav talenat promašili mnogi prvoligaši. Kako švedski, tako i u ostalim evropskim ligama.

- Najbolji kvaliteti su mi visina, snaga i osjećaj za igru. Tehnika koju posjedujem, pogotovo za jednog štopera, doista se cijeni u današnjem fudbalu. Uzori su mi Džeko i Pjanić, ali svoju igru gradim prema Spahiću i Serhiu Ramosu. Zbog njega sam i počeo nositi broj 4 na leđima - govorio je mladi defanzivac o svojim uzorima.

U BiH kao kod kuće

Naravno, nije moglo proći bez pomena Bosne i Hercegovine, a Zinedinova ljubav prema ovoj zemlji je primjetna.

- Svake godine dođem u Bosnu i Hercegovinu. Najmanje jednom godišnje sam tu. Ove godine sam prisustvovao Maršu mira. Bilo bi mi čudno da ne odem u Bosnu svake godine. Tu se osjećam kao kod kuće. Volim da sam sa svojim narodom – naglasio je Smajlović o svom ovogodišnjem dolasku u BiH.

Iz reprezentacije, kao i inače, još uvijek nije bilo kontakta. Očigledno volimo kada nam svi kradu talente. Ipak, Zinedin je optimista i nada se da će on uskoro stići na njegova vrata.

- Dosad nije bilo nekog direktnog kontakta od ljudi iz Fudbalskog saveza, ali ako Bog da bit će. Ukoliko bude, ja ću se odmah odazvat pozivu reprezentacije jer moje srce kuca za Bosnu i Hercegovinu – zaključio je Smajlović razgovor za portal „Avaza“.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.