BIVŠI IGRAČ "ELFA"

Mesut Ozil novom tetovažom šokirao Njemačku

Istetovirani simbol na lijevoj strani prsa privukao je pažnju jer se radi o sivom vuku - simbolu nacionalističkog pokreta

Ozil: Tetovaža privukla pažnju. Twitter

E. Ć.

23.7.2023

Nekadašnji reprezentativac Njemačke i bivša zvijezda, između ostalih, Real Madrida, Arsenala i Šalkea Mesut Ozil od marta je u igračkoj penziji.

Učestale povrede navele su ga da prestane s aktivnim igranjem fudbala. Ozil je reprezentaciju Njemačke napustio 2018. godine nakon blamaže "Elfa".

Nijemci su kao aktuelni prvaci ispali u grupi, a Ozil je bio jedan od igrača koji je trpio najveće kritike.

- Kada pobijedimo, onda sam Nijemac. Kada izgubimo, tada sam migrant - rekao je tada Ozil i povukao se iz reprezentacije.

Ozil je svojevremeno dospio u centar pažnje zbog fotografije s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), a sada se ponovo našao na udaru kritika.

Naime, Ozil je na lijevoj strani prsa istetovirao simbol Sivih vukova, grupe koja se deklarira kao ekstremna desnica.

- Pretjerani nacionalizam i grupno neprijateljstvo kao što su rasizam i antisemitizam karakteriziraju ideologiju desničarskog ekstremističkog pokreta Ulkuču koji se širi u Njemačkoj, a čiji je simbol sivi vuk - navodi se u izvještaju turskog desničarskog ekstremizma u Njemačkoj.

Inače, u Njemačkoj je okupljeno više od 11 hiljada pristalica grupe koja Tursku doživljava kao superiornu nacionalnost i kulturu, a omaložavaju protivnike kao što su Amerikanci, Armenci, Grci, Kurdi...

Ozil: Tetovaža sivog vuka na prsima. Twitter

Nije poznato zbog čega je Ozil uradio ovu tetovažu, kao ni to da li je ona posvećena nacionalističkom pokretu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.