BESPOTREBNA SILINA

Kada fudbaleri pretjeraju: "Startovi mesara za zatvora"

Ispod površine ove elegantne igre krije se tamnija strana, ono o kojoj se ne priča skoro pa nikako

Kin: Poslije starta nad Halandom. Twitter

1.8.2023

Fudbal, često nazivan "najbitnija sporedna stvar na svijetu", svakodnevno očarava milione navijača širom svijeta svojom umjetnošću, vještinom i strašću. 

Ispod površine ove elegantne igre krije se tamnija strana, ono o kojoj se ne priča skoro pa nikako. Tokom historije, bilo je brojnih slučajeva neodgovornih startova i opasnih napada koji su igračima uništavale živote, a navijače ostavljale zaprepaštenima.

Zloglasni Harald Šumaher

Na Svjetskom prvenstvu 1982. svjedočili smo jednom od najstrašnijih startova u historiji kada je njemački golman Harald Šumaher (Schumacher) brutalno sudario s Francuzom Patrikom Batistonom (Patrick Battiston) tokom polufinalne utakmice.

U neodgovornoj želji da dođe do lopte, Šumaherovo koljeno imalo je neočekivani "dejt" sa Batistonovom glavom, ostavljajući Francuza bez svijesti i s nekoliko slomljenih zuba. 

Najšokantnije u svemu je to da sudija nije dosudio prekršaj i Šumaher je ostao na terenu. 

Šokantno, sudac nije dosudio prekršaj, te je Schumacher ostao na terenu, što je izazvalo žučnu raspravu o sigurnosti igrača i ferom natjecanju. Nijemci su tu utakmicu prošli nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a engleski mediji meč su ispratili sa legendarnim naslovom: "Nijemci su bili u najdubljoj septičkoj jami, a izašli su sa mirisom parfema.

Roj Kin uzvraća udarac 

Igrač Mančester junajteda Roj Kin (Roy Keane) bio je poznat po svojoj prgavosti na terenu. To je dostiglo vrhunac 2001. godine. Tada je Kin namjerno uletio klizećim startom Alf-Ingeu Halandu (Haaland), ocu današnje zvijezde Erlinga, kojom ga je doslovno pokosio. 

Sjećajući se prethodnog incidenta kada ga je Haland optužio za glumljenje povrede, Kin je tražio osvetu tokom gradskog derbija. Irski vezni igrač nasrnuo je na Halandovo koljeno s zlobnom namjerom, a vječno će u mislima ostati fotografija Halanda kako leži na podu, dok mu Kin prigovara i govori da prestane glumiti povredu. 

Drvosjeća Bendžamin Masing

Tokom Svjetskog prvenstva 1990., kamerunski defanzivac Bendžamin Masing (Benjamin Massing) zauvijek je ostao zapamćen po strašnom startu na Argentincu Klaudiju Kaniđi (Claudio Caniggia). 

Masing se obrušio s obje noge na Kaniđu, koji mu brzim korakom probao pobjeći, ostavivši ga da lebdi u zraku prije nego što snažno udario od tlo. 

Sudija je Masinga, nakon prigovora Argentinaca, poslao u svlačionicu, a Masinga u rodnom Kamerunu još uvijek slave zbog ovog starta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.