PLATIT ĆE I OBEŠTEĆENJE

Imaju li navijači razloga za optimizam: Sarajevo se izblamiralo u Evropi, ali njihov novi trener se obrukao još i gore

Rožman je predvodio Domžale koji je u prvom pretkolu Konferencijske lige eliminisao Balzan s Malte

Rožman: Novi trener Sarajeva. N. Šaljić

5.8.2023

Simon Rožman, 40-godišnji slovenski stručnjak, u četvrtak je predstavljen kao novi trener FK Sarajevo.

Rožman je stigao iz Domžala u paketu sa bivšim reprezentativcem BiH Senijadom Ibričićem, koji će na Koševu obnašati ulogu sportskog direktora.

Na klupskoj stranici Domžala objavljeno je da su Rožman i Ibričić napustili klub na lični zahtjev. No, s obzirom da je Rožman bio pod ugovorom sa Domžalama, za njega će slovenskom klubu biti plaćeno obeštećenje.

U Sarajevo će stići i Rožmanovi pomoćnici iz bivšeg kluba, što je i najavio slovenski trener.

I dok se Senijad Ibričić našao na meti kritika mnogih navijača Sarajeva jer je, u najmanju ruku, simpatizer ljutog rivala Željezničara, nekako je "ispod radara" prošlo da je Rožman na Koševo stigao nakon evropske blamaže.

Nije se ni Sarajevo provelo, eliminisano je od gruzijskog Torpeda već u prvom pretkolu Konferencijske lige, zbog čega je Mirza Varešanović "platio glavom".

No, još veću blamažu doživio je slovenski tim Domžale. Njega je u prvom pretkolu Konferencijske lige eliminisao Balzan s Malte.

U prvom meču odigranom u Sloveniji pravi nokaut za ekipu Domžala koja je izgubila sa čak 4:1. U revanšu su igrači Domžala pobijedili 3:0 u regularnih 90 minuta, ali su u produžetku primili gol i na kraju ispali.

Sada je Rožman, umjesto kazne poput one koju je dobio Varešanović, dobio nagradu. Vodit će projekat FK Sarajevo.

- Veliki izazov je ispred nas. Mogu reći da smo se brzo našli, a mi kao mladi ljudi smo već prošli dosta toga. Već sada naša ekipa ima dobru kvalitetu i sa ovakvim uvjetima i potencijalom ja mislim da možemo ostvariti ciljeve. Uzbuđeni smo. Nije to pritisak, to je izazov.

Svi vjerujemo u naš cilj, cijeli grad, svi navijači. Imali smo obostrani interes, vidim jednu veliku priliku da napravimo prave stvari sa ozbiljnim radom i pobjedničkim mentalitetom kako bi u maju svi bili sretni. Naš posao nije samo lijepa priča - rekao je, između ostalog, Rožman na predstavljanju.

Nema sumnje, veliki broj pristalica Bordo tima je želio Husrefa Musemića, a evropska blamaža Rožmanovih Domžala sigurno nije ulila povjerenje u njihovog novog trenera.

Rožman će prvu priliku za dokazivanje imati naredne subote kada Sarajevo dočekuje Posušje u okviru 3. kola Premijer lige BiH.

Inače, Balzana se sjećamo kao protivnika kojeg je Željezničar bez većih poteškoća eliminisao u prvom pretkolu Evropa lige 2015. godine.

"Plavi" su na Malti slavili sa 2:0, a u revanšu na Koševu bilo je 0:0. Kasnije je Željezničar prošao i Ferencvaroš (3:0), ali je u trećoj rundi kvalifikacija izabranike Milomira Odovića zaustavio Standard Lijež (1:3).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.