BEZ DLAKE NA JEZIKU

Marko Topić za "Dnevni avaz" o radu FK Sarajevo i reprezentacije BiH: Ne zna se ko pije, a ko plaća

Žao mi je velikih „Hordi zla“ i svih koji vole Sarajevo. Svi znamo za koga Ibričić navija, a sada je u klubu, rekao je Topić

Topić: Zasmetali mu neshvatljivi potez. Facebook

5.8.2023

Fudbalski klub Sarajevo i reprezentacija Bosne i Hercegovine u istom danu su predstavili svoje nove trenere. Sarajevo će preuzeti Simon Rožman, dok na klupu reprezentacije sjeda Meho Kodro.

O angažmanima trenera i radu klubova za „Dnevni avaz“ govorio je nekadašnji reprezentativac BiH Marko Topić.

Bez plana

- Analirizao sam šta se desilo u klubu i shvatio da se ništa nije desilo. Postavljeni su jedni, drugi, treći, predsjednik Mirvić može raditi šta i kako hoće, ali vidimo da rezultata nema. Vidimo kako se kupuje. Kupljena su 33 igrača.

Nema nikakav plan i vizija. Promijenjeno je šest trenera. Sportski, generalni direktor. Ne zna su ti ni ko pije, ni ko plaća – započeo je Marko Topić razgovor za "Dnevni avaz“.

O Rožmanu kaže da ima samo pozitivne informacije, što nije slučaj s Ibričićem.

- Što se tiče ti Rožmana, o njemu imam samo pozitivne informacije. Što se tiče novog sportskog direktora, meni je rečeno da ja nemam iskustva da radim kao sportski direktor, pa je dao Ajli (Alimanović, op.a) da vodi klub koja nema veze sa sportom, pa je dao Ibričiću koji je poslije karijere nekoliko mjeseci radio kao sportski direktor. Ja tu ne vidim gdje je iskustvo, ali to je tako.

Bez vizije, bez ideje, bez plana. To jedan ozbiljan klub ne radi. Žao mi je velikih „Hordi zla“ što se tako radi. Zaslužili su bolje svi koji vole Sarajevo. Mirvić ne sluša normalne ljude oko sebe. Svi znamo za koga Ibričić navija i za koga mu je bila želja da igra, a sada kao sportski direktor preuzima Sarajevo – kazao je Topić o radu u FK Sarajevo.

Nema pomoći

U razgovoru sa Topićem dotakli smo se i imenovanja novog selektora i rada Saveza.

- Ovoj reprezentaciji ne može niko pomoći dok takvi ljudi vode Savez. Vidjeli smo prije nekoliko mjeseci kada je postavljen Hadžibegić. Jednoglasna odluka, on je najbolje rješenje, on će donijeti novu energiju, cilj je drugo mjesto. Evo nekoliko mjeseci kasnije, opet isto. Može li kontra pitanje „Šta se dešava ako se ciljevi ne ispune?“ Odletio je Faruk, sutra će Meho, a kad će odletjeti predsjednik i svi ostali – kazao je Topić o radu N/FS BiH.

Topić je rekao kako o Kodri ima vrhunsko mišljenje, kao osobi i kao velikom igraču, ali...

- Što se tiče Mehe Kodre. Ekstra mišljenje o njemu kao osobi i što se tiče igračke karijere. Savez da vjeruje Kodri dao bi mu ugovor od dvije-tri godine. Dali su mu ugovor na nekoliko mjeseci da vide šta će biti – započeo je Topić o svom nekadašnjem saigraču iz reprezentacije, pa nastavio:

- Mnogi kažu da je Meho veliki trener. Ja stvarno ne znam koje je on rezultate ostvario kao trener. Bio u Sarajevu koliko je bio. Bio je u 2. švicarskoj ligi. Živim 30 godina u Švicarskoj, poznajem taj fudbal. Bio je u Servetu, pa u Lozan-Oušiju. Oba puta nakon rastanka, ekipe su se sljedeće godine plasirale u Superligu. Ne bih ja rekao da je Meho imao uspjehe kao trener – naglasio je Topić.

Topiću je jedan izjava Kodre na predstavljanju posebno zasmetala.

- Volio bih da on vrati kult reprezentacije i da to ponovo bude kao što je prije bilo. Ipak, njegova izjava me iziritirala. „Nebitno da li igraju 15 ili 90 minuta, igrat će najbolji“. Pa najbolji igraju 90 minuta. Najbolji uvijek igraju i oni koji najbolje igraju u klubovima trebaju dobijati poziv. Još mi nije jasno šta mu to znači. Pa kako je bolji onaj koji igra 15 minuta? Nerazumno mi je to, stvarno mi nije jasno. Baš bih volio da Meho odgovori na to pitanje – kazao je Topić o izjavi selektora Kodre.

Za kraj je iskazao nadu da će reprezentacija ipak otići na Euro 2024. godine.

- Nadam se da će ostvariti cilj da odemo na Evropsko prvenstvo. Također, nadam se da će ako ne odemo cijeli Savez snositi svoj dio tereta i pokupiti se – poručio je Marko Topić za kraj u razgovoru za "Dnevni avaz“.

Transfer politika

- Ne možete mi reći da jedan ozbiljan klub u posljednja četiri roka dovede 33 igrača. Tamo radi ko šta hoće. Šest trenera je vodilo klub. Ako je to planski posao, ja stvarno ne znam šta je neplanski. Meni je to sve malo na ho-ruk – kazao je Marko Topić o transfer politici FK Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.