UOČI MEČA DINAMA I AEK-A

Hrvatska policija strahuje od sabotaže: Rizik od napada dronom, pod lupom Italijani i Francuzi

Policija je napravila plan oko obezbjeđenja igrača AEK-a i održavanje reda i mira oko Maksimira

Navijači Dinamo Zagreba. AP

E. Ć.

14.8.2023

Zagreb i čitava Hrvatska su na nogama uoči sutrašnje utakmice između Dinamo Zagreba i AEK-a u okviru 3. pretkola Lige prvaka.

Prva utakmica nije odigrana nakon prošlosedmičnih nereda i krvavog sukoba u kojem je život izgubio navijač AEK-a Mihalis Kacuris (Michalis Katsouris).

Utakmica je proglašena visokorizičnom, a navijačima AEK-a je zabranjeno da dođu na utakmicu u Zagreb. Hrvatska policija je napravila plan oko obezbjeđenja igrača AEK-a i održavanje reda i mira oko Maksimira.

- Plan osiguranja osim temeljne, interventne i specijalne policije uključuje i angažman policajaca specijalizovanih za navijačku problematiku. Oni djeluju u civilu i imaju zadatak da posmatraju stadion i njegovu okolinu, kao i moguće tačke okupljanja Dinamovih navijača. 

Kao sekundarne snage, bit će angažovani policajci iz kriminalističkog odsjeka, prije svega zbog obrade privedenih navijača - rekao je kriminalistički stručnjak, Krešimir Antolić, prenosi Jutarnji list.

Ono što je interesantno jeste da će se posebna pažnja obratiti i na državljanje iz Italije i Francuske koji će boraviti u Zagrebu. Razlog je taj što su navijači Livorna i Marseja u bratskim odnosima sa pristalicama AEK-a.

Rizik navodno postoji i od zloupotrebe drona, zbog čega će također biti angažovana specijalna jedinica policije koja bi mogla da reaguje u slučaju napada. Hrvati se podsjećaju 2015. godine kada je u okolini stadiona nađen dron sa suzavcem, koji je pokušao da nadleti Maksimir, ali je pao.

Posebna pažnja bit će usmjerena ka sjevernoj tribini, na kojoj će biti smješteni Bad Blue Boysi, zbog njihovog potencijalno agresivnog djelovanja.

- Hrvatska policija i Dinamo su kao organizator imali niz utakmica koje su bile visokorizične i sve je prošlo u redu. Vjerujem da će i sada biti tako, jer svi u sigurnosnom lancu imaju više nego dovoljno znanja i iskustva da sve prođe bez problema - dodaje Antolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.