TEKST DIGAO MNOGO PRAŠINE

Ugledna italijanska "Gazzetta" proglasila Zrinjski ustaškim klubom, stigla reakcija iz kluba

Nasuprot njima je Zrinjski, ekipa koja na svom grbu ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam, piše "Gazzetta"

Tekst uglednog italijanskog magazina. Screenshot

E. Ć.

23.8.2023

Ugledna italijanska "La Gazzetta dello Sport" i novinar Lorenco Topelo (Lorenzo Topello) posvetili su prostor aktuelnom osvajaču duple krune u BiH, ekipi Zrinjskom pod naslovom "Zrinjski Mostar, ustaška ekipa za osvajanje Evrope".

Novinar na početku Mostar predstavlja kroz ratne slike, odnosno rušenje Starog mosta.

O rušenju Starog mosta

- Od Mostara do Kopavogura pređe se više od 4.500 kilometara i nekoliko sati vožnje avionom. Krajolici različitih planeta: s jedne strane razglednica nade i restart iz grada koji je ušao u historiju zbog bombardiranja svog najljepšeg mosta. S druge strane pogled na Grenland. 

U Mostaru se 1993. godine rušio Stari most, jedan od najslikovitijih mostova u cijeloj Jugoslaviji: snimak bratoubilačkog rata. Danas, trideset godina kasnije, Bosna je ponovo na karti - naveo je Topelo.

La Gazzetta se potom osvrnula na put "Plemića" do grupne faze nekog evropskog takmičenja, ističući kako je Zrinjski klub koji na svom grbu "ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam".

- U četvrtak sredinom avgusta, himna Evropske lige zvonila je kroz zvučnike na stadionu u Kopavoguru, domu Breidablika na Islandu. 

Nasuprot njima je Zrinjski, ekipa koja na svom grbu ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam. I to nikada nije tajila, s obzirom na to da je 1945. sudjelovala na prvenstvu ustaša (kolaboracionista Osovine) kao hrvatska krajnja desnica - napisao je Topelo.

"Izbrisan iz jugoslovenske lige"

Novinar se nadalje u najavi utakmice protiv austrijskog LASK-a vraća u '90. godine ponovno nazivajući i klub i navijače ustaškim.

- Zrinjski, izbrisan iz jugoslavenske lige gotovo 50 godina od strane socijalističkog režima zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije od strane kluba i njegovih navijača vraća se u život - istakao je italijanski novinar.

Topelo tvrdi da se "hrvatski identitet Zrinjskog vidi i u sastavu ekipe" navodeći da je "pola tima hrvatske nacionalnosti, drugu polovinu čine Bošnjaci, a samo je jedan Srbin i to "zrinjskiziran" ". Misli se na Slobodana Jakovljevića, koji je već sedam sezona u Mostaru.

Reakcija Mostaraca

Iz Zrinjskog je uslijedila reakcija potpredsjednika Kabirija koji je rekao da neće dopustiti narušavanje ugleda kluba te da prema takvim pojavama neće imati tolerancije.

- Zrinjski je simbol inkluzivnosti, izvrsnosti i različitosti i ponos je Mostara i BiH te će ostati vjeran svojim vrijednostima. Mogu vas uvjeriti, kao član ove zajednice već nekoliko godina, kao Židov iz Izraela, da prošlost nikada neće biti zaboravljena -  naveo je Kabiri, a prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.