ZLATNI DEČKO

Haland: Gvardiola je zastrašujuć, ali volim kad urla na mene

Od mene pokušava napraviti boljeg nogometaša, poručio je Haland

Erling Haland. Instagram

D. H.

1.9.2023

Napadač Mančester Sitija Erling Haland (Haaland) proglašen je najboljim igračem Evrope u izboru Evropske fudbalske federacije. Norveški reprezentativac je u prvoj sezoni u Sitiju osvojio Ligu prvaka, englesku Premier ligu i FA kup, a u 53 utakmice zabio je 52 gola. Istovremeno je Sitjev Pep Gvardijola (Guardiola) proglašen najboljim u konkurenciji trenera.

Dva hrvatska reprezentativca

Haland je pobijedio s 352 glasa ispred Lionela Mesija (Messi) (227) i saigrača Kevina De Brujnea (Bruyne, 225). Među prvih deset su i dva hrvatska reprezentativca. Luka Modrić je zauzeo sedmo mjesto s 33 boda, dok je Marcelo Brozović bio stepenicu niže s 20 bodova.

Gvardijola je izabran za najboljeg sa 602 boda, ispred Italijana Luciana Spaletija (Spalletti), koji je odveo Napoli do njegove prve titule u Serie A u 33 godine. Spaleti je na drugom mjestu sakupio 252 boda, dok je treći trener evropskog doprvaka Intera Simone Inzaghi s 84 boda. Selektor hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić zauzeo je šesto mjesto s 49 bodova.

Haland: Gvardiola od mene pokušava napraviti boljeg nogometaša

Tokom ceremonije na kojoj je proglašen najboljim Halanda su pitali o odnosu s Gvardiolom. Tačnije, pitali su ga ko je strašniji, njegov otac Alf-Inge Haland ili njegov trener Gvardiola.

- Dobro pitanje. Moram priznati da je Pep katkad zastrašujući. Ali takav zna biti i moj otac - odgovorio je Haland pa dodao:

- To je nešto što mi se sviđa. Volim kad Pep urla na mene jer tako pokušava u moj mozak ugurati nešto čega ondje nema. Sviđa mi se to, uopće se zbog toga ne žalim. Od mene pokušava napraviti boljeg nogometaša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.