LJUBLJANA

Fudbalske legende odigrale humanitarnu utakmicu za Sloveniju: Pojavio se i Zlatan Ibrahimović

Oko 16.000 navijača u Sloveniji dočekalo je aplauzom fudbalere, a najveće iznenađenje večeri bio je izlazak Ibrahimovića

Odigran humanitarni meč legendi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16
S. S.

16.9.2023

Stadion Stožice u Ljubljani okupio je u petak nekadašnje zvijezde evropskog fudbala, koje su odigrale humanitarnu utakmicu za žrtve nedavnih poplava u Sloveniji.

Utakmica se igrala na inicijativu predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina, koji je na jednom mjestu okupio 36 poznatih fudbalskih imena.

U Ljubljanu su stigla mnoga poznata imena iz svijeta fudbala, ali i veliki broj fudbalskih zvaničnika, dužnosnika, predsjednika stranih klubova i nogometnih saveza u cilju prikupljanja sredstava za žrtve augustovskih poplava u Sloveniji.

Ronaldo se obratio uoči meča. Screenshot

Podršku uoči meča je pružio i legendarni Brazilac Ronaldo, koji je poručio da je spriječen bio da dođe na ovaj događaj.

Fudbalske legende na teren su izlašle u pratnji djece koja su u poplavama ostala zarobljena u vrtiću. Oko 16.000 navijača u Sloveniji dočekalo je aplauzom fudbalere, a najveće iznenađenje večeri bio je izlazak nogometaša Zlatana Ibrahimovića.

Osim njega, humanitarnoj utakmici su se odazvali i Đanluiđi Bufon, Dejvid Džejms, Oliver Birhof , Nemanja Vidić, Andrej Ševčenko, Paolo Maldini, Luis Figo, Zvonimir Boban, Havier Zaneti, Erik Abidal, Predrag Mijatović, Mikael Silvestre, Aljoša Asanović, Mario Mandžukić, Vladimir Šmicer, Miroslav Klosedorf, Robert Koren, Aleksandar Radosavljević, Bojan Jokić i Markos Tavares.

Kapiten plavog tima bio je Paolo Maldini, a crvenog Luis Figo. Timove je sa klupe predvodio Matjaž Kek (plavi) i Fabio Kapelo (crveni), a glavni sudija bio je Italijan Roberto Rosetti.

Prvi gol na utakmici crvenih i plavih zabio je Zlatan Ibrahimović. Saigrači su maestralno proslavili gol. No, gol nije priznat.

U 10. minuti Srna je kao u najboljim danima prošao po desnoj strani i ubacio u sredinu za Birhofa, koji je malo zakasnio pa je probala lijepa prilika.

Crveni su poveli u 15. minuti kada je Asanović kao u najboljim danima podvalio iza obrane za Bierhofa koji prolazi Bufona i donosi vodstvo 1-0. Ipak, ni taj gol nije priznat.

U 21. minuti napokon je pao gol i to iz jedanaesterca kojeg je skrivio Abidal, a crvene je u vodstvo doveo Ševčenko koji je prevario Bufona.

Na prvu priliku u nastavku čekali smo do 34. minute kada je s 20-ak metara opalio Olić, ali otišlo je to daleko do gola.

Zlatan Ibrahimović je u 45. minuti pao u šesnaestercu nakon kontakta s Ilićem, a za sudac nije bilo dileme te je pokazao na bijelu tačku. Šveđanin je sam preuzeo inicijativu i zabio za 1-1.

Meč je otišao u penale.

Prvi je pucao Srna, no obranio mu je Bufon. Novaković, Berbatov, Tavaresu potom bili sigurni za plave, baš kao Figo, Pires i Karagunis za crvene. Pobjedu su plavi osigurali su tako što je Altintop pogodio okvir gola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.