UTAKMICE ZA HISTORIJU

Liga prvaka se vraća na velika vrata: Podsjetite se nekih utakmica na koje ste možda zaboravili

Utakmice kojima smo svjedočili ili o kojima smo slušali priče

Legendarni pogodak Dejana Stankovića. AP

19.9.2023

Nakon završetka trećeg ciklusa kvalifikacija za Euro i povratka na ligaške terene širom Evrope, red je i na početak najelitnijeg takmičenja – Lige prvaka.

Tačno 101 dan je prošao od finala prošlogodišnjeg izdanja u kojem je Mančester siti savladao Inter (1:0) i napokon se popeo na tron koji su željeli od dolaska bogatih vlasnika na Ostrvo. 

Ova sezona će vidjeti i dva debitanta - Rojal Antverp i Union Berlin. 

Stoga ćemo se podsjetiti nekih od najlegendarnijih utakmica u historiji ovog takmičenja, a pogotovo onim koje su došle od klubova koji više nisu u vrhu evropskog fudbala. Nekim kojima smo svjedočili, a čak i nekim o kojima se priče i danas prepričavaju. 

Deportivo - Milan

April 2004. godine nije bio najsretniji period za Milan, barem ne početak ovog mjeseca. Naime, Milan je u četvrtfinalu Lige prvaka za protivnika imao španski Deportivo La Korunja, a u prvoj utakmici su im pokazali ko su aktivni branioci titule.

Utakmica je završena pobjedom Rosonera 4:1 i mislilo se da će imati lagan prolaz.

Međutim, sadašnji trećeligaš, a tada jedan od najboljih klupova Španije imao je druge planove. 

Legendarni Riazor je "gorio" tu noć od podrške navijača, a dodatno su ga potpalili igrači. Već do poluvremena je Deportivo vodio 3:0, a golove su postizali Pandiani, Valeron i Luke (Luque). Prolaz je ovjerio Fran u 76. minuti za veliko slavlje. 

Inter - Šalke

Iako sa ove utakmice se svi sjećaju gola Dejana Stankovića sa pola terena već u prvoj minuti, mnogi zaboravljaju krajnji rezultat.

Naime, Šalke je na gostovanju kod aktuelnog prvaka Evrope slavio rezultatom 2:5 i pokazao da s njima nema šale.

Još jedan posrnuli gigant je upisao veliku pobjedu, a za Šalke su golove postizali Matip, Edu (2x), Raul i Ranokija (Rannochia, a.g). 

Da ovo nije slučajnost potvrdili su i nešto kasnije kada su u Gelzenkirhenu slavili 2:0 i osigurali prolaz u polufinale Lige prvaka.

Dinamo Kijev - Bajern Minhen

Posljednji put kada je Dinamo Kijev uspio proći grupnu fazu Lige prvaka, stigli su sve do polufinala. U sezoni 1998-1999 se može reći da su bili i nesretni što nisu prošli dalje. 

Dobro struktuirani Bavarci su ih spriječili u njihovom pohodu, da bi kasnije bili poraženi u legendarnom fianalu od Mančester junajteda, njihovog ovogodišnjeg protivnika u grupnoj fazi. 

Legendarni Andrij Ševčenko je postigao dva gola, od kojih je poseban drugi iz slobodnog udarca, dok je treći gol za Ukrajince postigao Kosovski. 

Mihael Tarnat je također upisao nevjerovatan pogodak iz slobodnog udarca za Bavarce sa oko 35 metara, dok su se još upisivali Stefan Efenberg i Kristijan Janker (Christian Jancker). 

Dinamo nije izdržao u drugoj utakmici i poraženi su 1:0, a ostalo im je da se uvijek sjećaju ove legendarne utakmice Lige prvaka u polufinalu protiv velikog Bajerna. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.