BH. STRUČNJAK

Mehmed Baždarević za "Dnevni avaz“ o užarenoj klupi reprezentacije BiH: Mogli bismo Ibišević i ja zajedno

Žao mi je što trpe reprezentacija, navijači i fudbal, rekao je Baždarević

Baždarević: Već bio selektor BiH. N/FS BiH

26.9.2023

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo traži selektora jer je nakon samo dvije utakmice raskinuta saradnja s Mehom Kodrom. Čuveni bh. napadač nije se mnogo zadržao na klupi „Zmajeva“ ni u svom drugom mandatu.

Čelnici Saveza su u utrci s vremenom, jer nas uskoro očekuju nove utakmice. Već 13. oktobra gostujemo Lihtenštajnu, a tri dana kasnije ugostit ćemo selekciju Portugala.

Svi ispaštaju

Legendarni bh. fudbaler, a sada trener Mehmed Baždarević govorio je za "Dnevni avaz“ o dešavanjima u selekciji Bosne i Hercegovine ističući žaljenje zbog svega, jer svi ispaštaju – reprezentacija, fudbal i navijači. Javio se nakon putovanja u Ugandu, gdje je dogovorio posao, a onda se predomislio – nije to za njega.

- Žao mi je što se to tako dešava u mojoj zemlji. Žao mi je zbog svega, zbog fudbala i zbog ljudi. Žao mi je zbog svih tih naših trenera, bilo kome da se radi, a naročito ako se radi o mojim prijateljima. Žao mi je i zbog ljudi u Savezu, što jednostavno ne možemo svi u jednom momentu napravimo nešto bolje, drugačije, organizovanije i da ne pričamo o istim stvarima – istakao je Baždarević.

Baždarević je već bio selektor „Zmajeva“, a njegovo ime se uvijek spominje kada se traži selektor. Zanimalo nas je da li ga je neko kontaktirao iz krovne kuće bh. fudbala.

- Niko me nije kontaktirao. Ja sam bez posla već dvije sezone iako sam u dvije komisije u UEFA-i, pomažem i oko Sošoa. Ali da sutra stigne poziv, kako sam išao za Ugandu, zašto ne bih išao za Bosnu? Da se kandidujem ne, ali bio bih sretan naravno. Ne bih koristio javnost ni štampu da pravim publicitet, ali bio sam sretan kada sam bio selektor. Radio sam sa puno srca, znanja.., da se opet desi, opet ću biti s velikim zadovoljstvom tu, a ako se ne desi..., život ide dalje – kazao je Baždarević.

Ljubimac navijača

U moru imena potencijalnih selektora, ističe se ono ljubimca bh. navijača Vedada Ibiševića za kojeg je legendarni Meša imao samo riječi hvale.

Ibišević: Peče trenerski zanat u Herti. Twitter

- Vedo je izvanredan čovjek i bio je fantastičan igrač. Ne poznajem ga kao trenera, ali kada se govori o njemu, mora se ustati. O njemu se može govoriti s velikim poštovanjem kao čovjeku i velikom igraču kakav je bio. Ko zna, možda bismo Vedo i ja mogli zajedno – rekao je Baždarević i rasplamsao maštu navijača BiH.

Jučer se od reprezentacije oprostio Kenan Kodro, koji je u oproštajnoj poruci prozvao čelnike Saveza. Baždarević nije upratio šta se tačno događalo jer je bio u putu, no boli ga što se sve dešava.

- Trpi reprezentacija, trpi fudbal, trpe navijači, trpe oni koji su svoj život dali. Kao što sam i ja, iako 32 godine živim bez BiH i reprezentacije, ali život bih dao za to što najviše volim – za fudbal i moju fudbalsku zemlju – poručio je Baždarević za „Dnevni avaz“ i dodao kako prati i utakmice svog Željezničara, te da u ovoj situaciji treba, kako se kaže, stisnuti ruke i biti solidaran bez traženja krivaca.

Mešini "Zmajevi“

Mehmed Baždarević je bio selektor BiH od 13. decembra 2014. do 19. oktobra 2017. godine. Vodio je „Zmajeve“ na 25 utakmica i ostvario učinak od 15 pobjeda, četiri remija i šest poraza. Sa BiH je osvojio „Kirin kup“, revijalni turnir održan u Japanu.

Reprezentacija, predvođena Baždarevićem, izgubila je od favoriziranih Belgije i Španije, te Kipra..., no onaj poraz koji je ostao u sjećanju je od Irske u baražu za Euro 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.