KO JE KRIV

Vahid Halilhodžić za "Dnevni avaz" o stanju u bh. fudbalu: Radi li se na gašenju reprezentacije i države

Sportske ekipe imaju i zadatak da tenzije koje stvaraju raznorazni tzv. političari, odnosno fašisti koji traže to, umire, jer narodu je dosta rata

Navijači sve više gube interes za reprezentaciju. Twitter / Avaz

29.9.2023

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine dugo godina je, poput većine drugih institucija, bio sinonim za kriminal, korupciju i nekompetentno upravljanje. Sjetimo se samo katastrofalnog upravljanja Jusufa Pušine u godinama odmah poslije rata, u kojima je reprezentacija bilježila katastrofalne rezultate, na koje su se onda godinama kalemili razni dominkovići, pašalići, čolakovići, a neki od njih, poput Kureša i Ušanovića, zaglavili i u zatvoru.

Ipak, svjetlo na kraju tunela počelo se nazirati od 2010. godine. Reprezentacija je konačno počela bilježiti pozitivne rezultate, a sve se poklopilo s uspostavom Komiteta za normalizaciju 2011., na čije je čelo došao legendarni Ivica Osim. Bosna i Hercegovina ostvarila je i svoj historijski plasman na Svjetsko prvenstveno 2014. 

Tih godina reprezentacija je bila jedna od rijetkih stvari koje su budile ponos u građanima Bosne i Hercegovine i FS/NSBiH je djelovao kao jedna od rijetkih institucija koje funkcioniraju profesionalno i izdižu se iznad ukupne žabokrečine bh. društva.

A onda je došlo imenovanje Vice Zeljkovića, sestrića Milorada Dodika, za predsjednika FS/NSBiH. U žižu javnosti ponovo dospijevaju priče o namještenim utakmicama, menadžerskim utjecajima i korištenju reprezentacije za prodaju igrača, što prati i rapidni pad u rezultatima fudbalske reprezentacije, koja je danas spala na to da gubi od Luksemburga i Islanda.

Nije zaslužio

Povodom aktuelne situacije u našoj reprezentaciji, Savezu, smjene Mehe Kodre, porazgovarali smo s legendarnim Vahidom Halilhodžićem, koji, kao i uvijek, govori bez dlake na jeziku.

- Žao mi je Kodre, nije ovo zaslužio. To je neozbiljno. Mene su zvali i da tu kafu popijemo. Ja kažem, imate selektora, a oni meni: „Pa vjerovatno ćemo ga smijeniti.“ Taj čovjek je tek došao, nevjerovatno je da ponize nekoga ko je imao takvu karijeru - započeo je Halilhodžić razgovor za „Dnevni avaz“.

Kodro se oglasio saopćenjem u kojem je istakao kako mu izvještaj nije prošao jer je birao igrače prema svom kriteriju. Što će reći, nije dao da mu se iko miješa u odabir fudbalera.

- Čuo sam da se svašta izdešavalo, ali ne mogu da tvrdim jer nisam tu. Međutim, jasno je da trener mora biti, kako se kaže, sportski patron, da određuje tim. Možeš ti čuti preporuke, razmišljanja, ali selektor je taj koji bira igrače, određuje sastav i onda je trener odgovoran - naglasio je Halilhodžić.

Halilhodžić: Ja sam se borio za ovu državu. Twitter

Iako je bio kritiziran jer nije želio postati selektor Bosne i Hercegovine, popularni Vaha je patriota i istakao je zabrinutost za svoju domovinu.

- Bojim se da je to perfidna igra iza svega toga, da Savez padne na tako niske grane, kao i sama država, da ne može funkcionirati. Reći će da ja pametujem, ali teško mi je i to se tako ne radi. Pogotovo u državi kakva je BiH, s ovakvom političkom situacijom. Sportske ekipe imaju i zadatak da tenzije koje stvaraju raznorazni tzv. političari, odnosno fašisti koji traže to, umire, jer narodu je dosta rata i toga. Daj mu malo veselja i igre, za to se živi - kazao je bez ustručavanja Halilhodžić.

Nejasna mu je odluka čelnih ljudi Saveza da smijene Kodru nakon svega dvije utakmice. Jasno, to nije dovoljno vremena da se ocijeni nečiji rad.

Blaćenje čovjeka

- Kao i svi ljubitelji te selekcije, normalno da sam i ja ogorčen, ali takvo je stanje kakvo je. I te Kodrine utakmice, istog momenta ga ocjenjuju i kažu ''nije on za taj zadatak bio''. Pa zašto ste ga stavljali prije deset dana?! To su argumenti koji nemaju nikakvu podlogu, to je takvo blaćenje jednog čovjeka da ja ne mogu da shvatim - ogorčen je Vaha.

Kodro: Smijenjen nakon samo dvije utakmice. N. Šaljić

Osvrnuo se i na kritike koje su mu upućene jer nije preuzeo reprezentaciju. Ponovio je da pare nisu nikada bile problem.

- Ja ne bih dolazio tu da radim za pare. Mnogo je tu razloga, jedan je da ja nisam mogao doći umjesto čovjeka koji je tek imenovan. Kažu, ''Vaha ovo, Vaha ono'', ali ja sam se borio za ovu državu - naglasio je Halilhodžić.

Igrači se trebaju oglasiti

Dok se sve ovo dešava u reprezentaciji i oko nje, igrači šute. Glavne zvijezde „Zmajeva“ se ne oglašavaju, nema ni reakcije kapitena Edina Džeke.

- Igrači se trebaju oglasiti i reći šta se dešava. Možete zamisliti, poslije svake utakmice im dolazi nova osoba, novi selektor i svaki put idu ispočetka - naveo je Halilhodžić i dodao:

- I ovdje se samo selektori mijenjaju. Svi ostaju isti. Pa gdje je odgovornost tih što ih biraju, šta se tu dešava? Čuo sam raznoraznih priča kako se i šta dešava oko izbora selektora, kakvi su tu pritisci. Nema šanse da uspije, mora se okružiti ljudima koji imaju zajednički pogled.

O Savi Miloševiću

Novi selektor Bosne i Hercegovine je Savo Milošević, nekadašnji trener Partizana i Olimpije iz Ljubljane.

- Neko je odlučio, ko je to preporučio... Ja ne znam ni Misimović šta radi. Znam Savu kao igrača, a kao trenera ne, pa ne mogu govoriti - kratko je prokomentirao izbor novog selektora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.