JASAN STAV

Estonci se protive odluci UEFA-e: Ne žele Ruse u međunarodnim takmičenjima

Iz Estonskog fudbalskog saveza istaknuto je da nisu bili unaprijed obaviješteni o namjeri UEFA-e niti su bili uključeni u proces donošenja odluke

Estonci se protive odluci UEFA-e. Twitter

H. J. I.

5.10.2023

Fudbalski savez Estonije jasno je izrazio svoju odlučnost da neće dozvoliti svojim nacionalnim fudbalskim timovima da se suoče sa ruskim protivnicima na međunarodnim takmičenjima.

Bezrezervna pozicija

Ova čvrsta i bezrezervna pozicija dolazi kao odgovor na nedavnu odluku UEFA-e da dozvoli ruskim U17 nacionalnim timovima povratak na međunarodnu scenu.

Iz Estonskog fudbalskog saveza istaknuto je da nisu bili unaprijed obaviješteni o namjeri UEFA-e niti su bili uključeni u proces donošenja odluke.

Kako navode, da su imali priliku da učestvuju u tom procesu, oni bi se snažno protivili ponovnom priključenju ruskih U17 timova međunarodnom fudbalskom životu.

Snažna podrška Ukrajini

Osim toga, savez Estonije je naglasio svoju snažnu podršku Ukrajini i osudu ruske agresije. Njihova podrška uključuje humanitarne akcije, oslobađanje ukrajinske omladine od taksi za licencu za učešće u estonskim prvenstvima, organizaciju humanitarnih utakmica i fudbalskih kampova za mlade iz Ukrajine.

Također su bili među onima koji su glasali protiv dodavanja ruskog jezika među zvanične jezike FIFA-e na Kongresu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.