OPET ISPAD

Delije u Ligi prvaka slavili srbijanske teroriste ubijene na Kosovu

Navijači Zvezde poklonili su im se i tokom utakmice Lige prvaka protiv Young Boysa

Koreografija Delija. telegraf.rs

D. H.

5.10.2023

Kosovo i Srbiju zadnje dvije sedmice potresa sukob srbijanskih terorista i kosovskih snaga sigurnosti u selu Banjska u općini Zvečan. U njemu su ubijeni jedan pripadnik kosovske policije albanske nacionalnosti i trojica srbijanskih napadača. Više srbijanskih terorista je uhapšeno, a nakon što su pronađeni, kosovska policija pronašla je i pokazala bogat arsenal modernog i teškog oružja s kojim su došli na Kosovo.

Uhapšeno desetak osoba

Kosovski policajac ubijen je iz zasjede nakon što su lokalni Srbi kamionima blokirali ceste. Sukobi su nastavljeni kasnije, kad je došlo do pucnjave oko pravoslavnog manastira Banjska. Uhapšeno je još desetak osoba i pronađena je ogromna količina oružja.

Kako je rekao kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja, zaplijenjeno oružje vrijedno je pet miliona eura. 

- To je oružje srbijanske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90-ih godina - rekao je. 

- Ovo je logistika koju ima prava vojska. Otkrili smo još jedno blindirano vozilo. Tu su kamioni i buldožeri koji prevoze municiju. Ima više minobacača, protutenkovskih i protupješadijskih mina - rekao je Svećlja. Objavio je da je među ubijenim Srbima i bivši tjelohranitelj Aleksandra Vulina, aktualnog šefa srbijanske Sigurnosno-informativne agencije.

Kosovo već odavno nije Srbija

Srbija, koja ne priznaje realnost da je Kosovo nezavisna, samostalna i međunarodno priznata država, nego ga svojata, na ovo je odgovorila proglašenjem Dana žalosti i prikazivanjem njenih ubijenih teško naoružanih terorista na teritoriju druge države kao nevinih mučenika. Njima počast odaju Delije i Grobari, a pridružio im se i Novak Đoković. Vjerojatno najbolji teniser svih vremena na Instagramu je uz emotikon molitve objavio fotografiju iz hrama Svetog Save u Beogradu. Ondje se Srbi klanjaju sunarodnjacima ubijenima jer su upali na teritorij druge države te iz zasjede ubili policajca. No po količini naoružanja je očito da su imali i planove za opsežnije vojne akcije.

Delije im odale počast na utakmici Lige prvaka

Navijači Zvezde poklonili su im se i tokom utakmice Lige prvaka protiv Young Boysa na beogradskoj Marakani. Početkom drugog poluvremena razvili su koreografiju u njihovu čast. Uz veliku sliku samostana Banjska, kraj kojeg su ubijeni, navijači srbijanskog prvaka su razvili slike dvojice ubijenih, a ispod su bila napisana njihova imena. Delije im stalno izražavaju poštovanje jer su spomenuta dvojica bili navijači Crvene Zvezde. UEFA strogo zabranjuje propagandu terorista i njihovih djela na utakmicama njenih natjecanja. Ako je delegat prijavio koreografiju, Zvezda će biti ozbiljno kažnjena. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.