PROSLAVLJENI NIZOZEMAC

Van der Vart je transferom iz 2015. iznenadio fudbalsku javnost: Djed i baka ispred Ajaksa

Zbog njih je odabrao Betis, a na predstavljanju mu je bila njegova baka Dolores

Van der Vart: Betis mu bio drugi klub u Španiji. Twitter

9.10.2023

Fudbalski transferi su život igrača. Neko ima snove o pojedinim klubovima, neko želi novac, a opet neki transferi imaju dublju priču.

U vrijeme kada svjetskim fudbalom dominira priča o saudijskim klubovima koji daju ogroman novac igračima za dolazak u tamošnje prvenstvo, prisjetili smo se proslavljenog Nizozemca Rafaela van der Varta (van der Vaart) i njegovog odlaska u Betis.

Iznenađujući potez

Priča datira iz 2015. godine. Van der Vart je već bio fudbaler s bogatim iskustvom. Igrao je za Ajaks, HSV, Real Madrid i Totenhem, a nakon drugog mandata u Hamburgeru, odlučio se na iznenađujući potez – transfer u Betis.

Svi u Nizozemskoj su očekivali da će se Van der Vart vratiti u Ajaks, naročito jer ga je tadašnji trener Kopljanika Frank de Bur (de Boer) uvjeravao da se vrati „kući“. No, Nizozemac se odlučio na Betis zbog svojih djeda i bake.

Van der Vart sa svojom bakom. Twitter

- Frank de Boer me zvao kada sam još bio u Hamburgu. Imali smo dobar razgovor, ali me Betis privukao. Tamo su mi živjeli djed i baka. Mogli su me vidjeti kako igram za Betis i ja sam mogao biti s njima skoro svakog dana.

Ajaks dom

To mi je bilo vrednije od povratka u Ajaks. Gledajući na taj potez sada, to nije bilo pametno, ali sam imao fantastično vrijeme sa svojom porodicom. Ajaks će zauvijek biti dom za sve nas koji smo igrali tamo – rekao je Van der Vart.

Prilikom predstavljanja, Van der Varta je na klupi dočekao poseban gost – njegova baka Dolores. No, nije se naigrao u Andaluziji. Za Betis je sakupio samo sedam nastupa, a onda je otišao u Midtjeland. Karijeru je završio u Esbjergu 2018. godine. Za reprezentaciju Nizozemske je odigrao 109 utakmica i dao 25 golova. Bio je i srebreni na Mundijalu 2010. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.