KRAJ JEDNE ERE

Eden Azar okončao karijeru: Vrijeme je da kažem zbogom fudbalu

Belgijski fudbalski superstar završava profesionalnu karijeru poslije 16 godina

Eden Azar Okončao Karijeru. Twitter

N. Č.

10.10.2023

Nakon dugogodišnjeg uspješnog putovanja kroz svijet fudbala, Eden Azar donio je tešku odluku da okonča svoju profesionalnu karijeru. Slavni belgijski fudbaler, koji je stekao reputaciju jednog od najboljih na svijetu, objavio je vijest o svom povlačenju iz sporta. Hazard, koji je nedavno napustio redove Real Madrida, istakao je da su povrede bile ključni faktor u donošenju ove odluke.

- Moraš poslušati sebe i reći dosta je u pravo vrijeme. Nakon 16 godina i više od 700 utakmica odlučio sam završiti karijeru profesionalnog fudbalera - saopćio je Azar.

Bogata karijera

Azar je karijeru započeo u francuskom klubu Lilu, gdje je svojim sjajnim igrama brzo privukao pažnju evropskih fudbalskih velikana. Godine 2012., prešao je u engleski Čelzi, gdje je ostavio dubok i neizbrisiv trag. Sedam godina provedenih na Stamford Bridgeu obilježila su osvajanja dva naslova engleskog prvaka i dva trofeja Evropske lige.

Njegov transfer u Real Madrid 2019. godine, za više od 100 miliona eura, bio je jedan od najvećih transfera u historiji fudbala. Međutim, u Madridu su ga sustigle povrede, što je utjecalo na njegovu igru i doprinijelo razočaravajućim rezultatima na terenu. Uprkos tim izazovima, Azar može da se ponosi osvajanjem trofeja La Lige, Kupa Kralja i Lige prvaka u dresu Real Madrida.

Neizbrisiv pečat

Azar je, također, imao izvanrednu karijeru u reprezentaciji Belgije, gdje je nastupio u 126 utakmica i postigao 33 pogotka. Njegove izvanredne veštine i doprinos belgijskom timu na međunarodnom nivou ostavili su neizbrisiv pečat na historiju belgijskog fudbala.

U svom emocionalnom oproštaju, Azar se zahvalio svim klubovima za koje je igrao, kao i Fudbalskom savezu Belgije. Posebno je istakao zahvalnost prema porodici, prijateljima, savjetnicima i navijačima koji su ga podržavali tokom svih ovih godina.

- Sad je vrijeme da uživam s voljenima i da doživim nova iskustva. Vidimo se van terena - poručio je Azar.

Fudbalski svijet će zasigurno osjećati nedostatak ovog talentiranog fudbalera, a njegova odluka da okonča karijeru označava kraj jedne ere.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.