IZAZOVI PRED KLUBOM

Barcelona i dalje u finansijskim problemima

Katalonski klub akumulirao je gubitke od impresivnih 330 miliona eura prošle godine

Dugovanja stvaraju pritisak na sposobnost kluba da efikasno upravlja svojim resursima i transferima igrača. Twitter

N. Č.

11.10.2023

Iako je prošle sezone osvojila naslov španskog prvaka, fudbalski klub Barcelona i dalje se suočava s ozbiljnim finansijskim problemima. Uprkos promjenama na upravljačkim pozicijama, klub je objavio detaljne izvještaje koji otkrivaju duboka dugovanja.

Katalonski klub akumulirao je gubitke od nevjerovatnih 330 miliona eura prošle godine, dok se još uvijek suočava s dugovanjima koja premašuju 200 miliona eura za transfere igrača, iako su neki od tih igrača već napustili klub. U idućih godinu dana, Barcelona će morati isplatiti oko 90 miliona eura, s dodatnih 115 miliona eura duga nakon tog razdoblja.

To ozbiljno ograničava potencijal za dovođenje novih igrača u ekipi koju sada trenira Čavi Hernandes (Xavi Hernandez).

Neki od najvećih dugova uključuju 13 miliona eura Mančester sitiju za transfer Ferana Toresa (Ferran Torres), 10 miliona eura Bayernu za Roberta Levandovskog (Robert Lewandowski) i gotovo 25 miliona eura Lic junajtedu za Brazilca Rafinju (Raphael Dias Belloli).

Dugovanja također uključuju novac vezan za Miralema Pjanića, iako izvještaj ne pruža precizne detalje o kojim klubovima je riječ. Pretpostavlja se da se radi o trening kompenzaciji za klubove poput Meca, Liona i Rome, kao i odšteti koju Juventus očekuje za sam transfer.

Situacija Barselone ukazuje na ozbiljne izazove u finansijskom planiranju i upravljanju klubom, a dugovanja stvaraju pritisak na sposobnost kluba da efikasno upravlja svojim resursima i transferima igrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.