"ZELENA BRIGADA"

Navijači Seltika: Zašto su životi Ukrajinaca svetiji od života Palestinaca?

Protiv Atletiko Madrida tražimo da svi navijači Seltika ponesu palestinsku zastavu na utakmicu Lige prvaka 25. oktobra, naveli su u saopćenju

Navijači Seltika uz Palestinu. Twitter

E. Ć.

11.10.2023

"Zelena brigada", navijačka grupa škotskog Seltika, reagovala je na saopćenje kluba u kojem se osuđujue isticanje palestinskih zastava na njihovim utakmicama.

Navijači škotskog velikana su poznati po podršci Palestini, a često na njihovim utakmicama bude istaknuta zastava Palestine.

Poznati po empatiji 

- Smatramo da mi kao i svi ostali navijači imamo pravo da izrazimo politička stanovišta. Seltik je nastao iz gladi i ugnjetavanja, proizvod kolonijalne vladavine, smrti i masovnog raseljavanja ljudi. Upravo zbog ove historije navijači Seltika su poznati po svojoj empatiji i solidarnosti; dosljedno moramo stajati na strani potlačenih i siromašnih.

Sve je oličeno kroz primjer rata u Ukrajini. Svako razumno pitanje bi trebalo da bude zašto su životi Ukrajinaca svetiji od života Palestinaca?

Zelena brigada ostaje nedvosmislena u našoj podršci palestinskom narodu kao što smo dosljedno uvijek bili. 

Podržavali smo različite palestinske projekte kroz našu historiju i tokom više od decenije razvili smo bliske odnose sa izbjegličkim kampom Aida koji je kulminirao formiranjem fudbalske akademije Aida Celtic u Betlehemu. 

Prava strana historije

Šaljemo našu iskrenu solidarnost i molitve našim prijateljima širom Palestine u ovom traumatičnom trenutku kada opet veliki dio međunarodne zajednice okreće leđa kukavičluku dok se ratni zločini nanose uglavnom bespomoćnoj zatvoreničkoj populaciji - poručila je "Zelena brigada"

Navijači su pozvali Upravu kluba da stane na pravu stranu historije.

- Mi smo 2016. godine prkosno podigli zastavu Palestine i pružili im podršku. Sada više nego ikada palestinskom narodu je potrebna naša solidarnost.

Stoga 25. oktobra protiv Atletiko Madrida tražimo da svi navijači Seltika ponesu palestinsku zastavu na utakmicu Lige prvaka i da pokažemo svijetu da Seltik stoji sa potlačenim, a ne onima koji tlače - poručili su u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.