ZBOG UČEŠĆA U RATU

"Ponos Izraela" u problemu: Makabiju prijeti izbacivanje iz Eurolige

Nekoliko klubova se zalaže da se Makabi suspendira iz Eurolige

Makabi: Trenutno su igrači na Kipru. Twitter

N. H.

16.10.2023

U ovogodišnjoj sezoni Eurolige postoje velike brige zbog ratnog sukoba Izraela i Palestine. Zbog raketnih napada Hamasa na Tel Aviv, igrači Makabija su već napustili grad i preselili se na Kipar, dok je Euroliga odlučila da više niko ne može gostovati kod „Ponosa Izraela“ i da „mijenjaju domaćinstva“ sa sljedećim rivalima.

Međutim, litvanski novinar Donatas Urbonas ističe da je situacija daleko ozbiljnija nego što se mislilo, pošto ima klubova u Euroligi koji se zalažu da se Makabi suspendira iz takmičenja zbog učešća Izraela u ratu, kao što je to bio slučaj s Rusijom 2022. godine.

- Prošle sedmice sam imao nekoliko razgovora oko Makabija koji su me zabrinuli. Nisam razumio da je situacija tako ozbiljna povodom njihovog učešća u Euroligi ove sezone. Od nekih važnih ljudi sam čuo da postoje brige povodom njihove budućnosti. Ima mišljenja da bi Makabi mogao biti suspendiran iz Eurolige, kao što je i CSKA Moskva. Oni učestvuju u ratu i to je upozorenje za sve - kazao je Urbonas, pa nastavio:

- Čuo sam od nekih timova iz Eurolige da zbog sigurnosti je veliki pritisak na domaćina. Ako su oni na meti nekih navijača koji bi mogli doći u arenu, to je pritisak i na domaćina jer ne znaju šta bi se moglo desiti. Također, čuo sam i da protivnički igrači neće da idu u Izrael.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.