PRUŽIO PODRŠKU

Francuska legenda objavom privukla pažnju: "Slobodna Palestina" ne znači da želite nestanak Jevreja

Erik Kantona je i u prošlosti često govorio o problemima na Bliskom istoku

Erik Kantona. AP

N. H.

17.10.2023

Legenda francuskog fudbala Erik Kantona (Cantona) stao je u odbranu Palestinaca koji se nalaze pod stalnim napadima u posljednim sedmicama od strane vojske Izraela.

Kantona se oglasio na ličnom Instagram profilu, privukavši pažnju objašnjenjem na šta misli kada kaže „slobodna Palestina“.

- Braniti ljudska prava Palestinaca ne znači da ste na strani Hamasa. Reći "slobodna Palestina" ne znači da ste antisemit ili da "želite da svi Jevreji nestanu". "Slobodna Palestina" znači osloboditi Palestince od izraelske okupacije koja im oduzima osnovna ljudska prava već 75 godina. "Slobodna Palestina" znači prestati zatvarati 2,3 miliona Palestinaca u najvećem zatvoru na svijetu na otvorenom, od kojih su polovina djeca. "Slobodna Palestina" znači okončanje aparthejda koji je nametnula izraelska vlada. "Slobodna Palestina" znači dati Palestincima kontrolu nad osnovnom infrastrukturom na njihovoj zemlji – stoji u objavi Kantone. 

Kantona je i ranije javno slao poruke podrške Palestincima, a zbog toga je često bio na meti kritika od Izraelaca. 

Inače, Francuz je u svojoj karijeri igrao za brojne klubove među kojima su Marsej, Bordo, Monpelje, Lids i Mančester junajted. U redovima „Crvenih đavola“ ostavio je najveći trag igrajući pod Sir Aleksom Fergusonom (Alex), osvojivši četiri prvenstva u Engleskoj i dva FA Kupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.