NEVJEROVATNO

El Klasiko se neće prikazivati u Engleskoj: Razlog je zakon iz 60-ih

Ljubitelji španskog fudbala će ostati uskraćeni za uživanje zbog spornog zakona

El Klasiko. Twitter

N. H.

26.10.2023

Utakmica Barcelone i Real Madrida, popularni „El Klasiko“, koji je na programu u subotu neće biti emitovan u direktnom prijrnosu u Engleskoj.

Glavni krivac za to je zakon koji datira još iz 60-ih godina prošlog stoljeća koji zabranjuje televizijskim stanicama da prenose fudbalske utakmice od 14:45 do 17:15 po lokalnom vremenu, a razlog je da bi se omogućilo prisustvo publike na stadionima.

Pošto će El Klasiko početi u 15:15 po lokalnom (16:15 centralnoevropsko mjerenje vremena), više nego jasno je da će ljubitelji ovih klubova ostati uskraćeni za praćenje utakmice.

Ove mjere će biti na snazi do 2029. godine.

Kigan Pirs (Keegan Pierce), generalni direktor La Lige za Veliku Britaniju i Irsku, razočaran je tom odlukom.

- Razočarani smo. Britanski navijači ovog vikenda neće moći da gledaju El Clasico, niti Belingemov debi u derbiju, zbog britanskog samonametnutog pravila da nema prijenosa fudbala subotom od 14:45. Iako u potpunosti podržavamo mjere promocije posjećenosti engleskih stadiona, smatramo da bi „zamračenje“ trebalo biti ograničeno na nacionalnu fudbalsku televiziju, a ne na takmičenja u inozemstvu – kazao je Pirs u izjavi za engleski "The Sun". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.