LIGA NACIJA

"Zmajice" protiv Češke: Oni su reprezentaciju izgradili prema njemačkom sistemu

Od omladinskih selekcija sklapaju tim i njihove igračice dugo igraju zajedno i dobro se poznaju, a to se osjeti i u njihovoj igri, navela je Hurem

E. Ć.

26.10.2023

U Trening centru Fudbalskog saveza BiH u Zenici danas je održana službena press konferencija ženske „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine uoči utakmice s Češkom.

Predstavnicima medija su se obratile selektorka Samira Hurem i igračice Milena Nikolić i Marija Aleksić. Selektorka Hurem je prokomentarisala narednog protivnika.

- Češka je jedna veoma ozbiljna reprezentacija i oni su svoj nacionalni tim izgradili prema njemačkom sistemu. Od omladinskih selekcija sklapaju tim i njihove igračice dugo igraju zajedno i dobro se poznaju, a to se osjeti i u njihovoj igri. 

Nastupaju za velike klubove, karakteriše ih dobra organizacija igre i ne odstupaju od svog plana i sistema nije ni čudo što se nalaze na prvom mjestu - kazala je Hurem.

Hurem: Pripremni period iskorišten na pravi način. N/FSBiH

Istakla je da su "Zmajice" pripremni period iskoristile na pravi način, uz mnogo treniranja i detaljnu analizu protivnika.

- Sutra očekujemo veoma zahtjevnu utakmicu, ali u ekipi je jako dobra atmosfera još od prošlih utakmica. Bili smo dobro organizovani u prethodnim mečevima i ako to ponovimo, možemo očekivati dobar rezultat - navela je Hurem.

Prokomentarisala je igrački kadar koji joj je na raspolaganju jer zbog kartona neće moći računati na bitne igračice.

- Zbog kartona nećemo moći da računamo na Gloriju Slišković i Enu Šabanagić, međutim, imamo igračice koje mogu na njihovim pozicijama odigrati na visokom nivou. Zerina Piskić je imala problema s virozom, ali je u trenažnom procesu i bit će spremna za meč.

Golmanica Nikolina Todorić je povrijeđena, pa smo umjesto nje pozvali Amilu Delić iz Slobode kojoj je to prvi poziv u nacionalni tim. Ostale igračice su zdrave i spremne - poručila je Hurem.

Nikolić: Možemo očekivati dobar rezultat. N/FSBiH

Medijima se obratila i kapitenka Milena Nikolić.

- Ako budemo ponovili igru iz prošlih utakmica, u kojim smo pokazali da možemo biti opasni prema naprijed, onda možemo očekivati dobar rezultat. 

Protiv Slovenije smo stvorili dosta šansi i realizacija je ono što moramo popraviti. Nadam se da ćemo već protiv Češke biti efikasnije - kazala je ona.

Aleksić: Motivisane smo. N/FSBiH

Marija Aleksić, koja na terenu može da pokriva više pozicija, kaže kako je lakše igrati nazad, ali da joj je ljepše u veznom redu.

- Po potrebi mogu da igram i na drugim pozicijama, ništa mi nije teško za ovaj grb. Sutra nas očekuje težak protivnik, ali mi smo fokusirani na nas i našu igru. Motivisane smo, dat ćemo sve od sebe i vjerujem da će sutra svi uživati u našoj utakmici - poručila je Aleksić.

Utakmica Bosna i Hercegovina-Češka na programu je sutra (27.10.2023.) u 14:30 u zeničkom Trening kampu. Ulaz za publiku je slobodan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.