NAKON SCENA U ZENICI

Ambasadorica Izraela pisala Fudbalskom savezu BiH: Zauzmite stav protiv antisemitskog uznemiravanja

Krajnje je nedopustivo da ovakva atmosfera u kojoj povici poput "Židovske kučke" postaju nova normalnost u BiH, kazala je ona

Peleg: Šokirana atmosferom u Zenici. Instagram / Screenshot

FENA

3.11.2023

Ambasadorica Izraela u BiH Galit Peleg, nakon nemilih scena na utakmici Čelik – Zrinjski i uvredljivog transparenata navijača Čelika, uputila je pismo čelnicima Fudbalskog saveza BiH u kojem je navela kako je upravo ovakvo ponašanje udar na mir i suživot između naroda u BiH.

- Ministarstvo vanjskih poslova Države Izrael i Ambasada Izraela za BiH s dubokom su zabrinutošću pratili najnovije šokantne antisemitske povike koji su odjekivali Zenicom tokom utakmice Kupa BiH između Čelika i Zrinjskog. 

Krajnje je nedopustivo da ovakva atmosfera u kojoj povici poput "Židovske kučke" i transparenti s istom, gnusnom porukom postaju nova normalnost u BiH – stoji u pismu ambasadorice Izraela.

Dodala je i kako su šokirani i užasnuti time da "neko ističe i potiče ovakve zabrinjavajuće poruke protiv židovskog naroda, posebno imajući u vidu strašne zločine Hamasovih terorista počinjene u Izraelu 7. oktobra".

Izraelska ambasadorica i Ministarstvo vanjskih poslova drže da je upravo ovakvo ponašanje udar na mir i suživot između naroda u BiH, a upravo taj suživot i lideri pokušavaju promovirati.

- Pozivamo Fudbalski savez BiH da hitno reagira i zauzme nedvosmislen stav protiv antisemitskog uznemiravanja na bh. stadionima. Posjetitelji svih vjerskih i etničkih pripadnosti zaslužuju se osjećati sigurno u BiH – navodi se u pismu.

Utakmicu Čelik-Zrinjski odigranu u četvrtak navečer na stadionu Bilino polje u Zenici, obilježio je uvredljiv transparent domaćih navijača upućen mostarskom klubu.

- Džaba vam titule i mjesta prva, kada ste židovska k***a - pisalo je na transparentu kojeg su istaknuli 'Robijaši'.

Plemići su oštro osudili transparent mržnje, naglasivši da će uvijek biti protiv svakog oblika diskriminacije i rasizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.