"NESTALI" NAKON SEZONE

Oni su "jednosezonska čuda": Miču predvodi listu, tu je i čovjek s kojim je Džeko činio ubitačni tandem

U Premijer ligi je dao 18 golova, a u svim takmičenjima je imao 20 pogodaka na svom kontu, a onda je Miču nestao

Miču: Prva asocijacija na "jednosezonsko čudo". Platforma X

E. Ć.

14.11.2023

Kristijano Ronaldo (Cristiano), i Lionel Mesi (Messi) obilježili su posljednjih 15-ak godina svjetskog fudbala.

Nevjerovatno rivalstvo i fascinantan opstanak čudesnog dvojca na vrhuncu. Obrnuto njima, svjedočili smo fudbalerima koji su odigrali jednu briljantnu sezonu, a onda potpuno nestali.

Prva asocijacija na famozno "jednosezonsko čudo" je španski napadač Miču (Michu). On je 2012. stigao u Svonsi za dva miliona funti. Navijači nisu bili oduševljeni potezom kluba, ali je Miču zablistao.

U Premijer ligi je dao 18 golova, a u svim takmičenjima je imao 20 pogodaka na svom kontu. Odličan skor za fudbalera koji je plaćen samo dva miliona funti.

No, nakon toga je nestao. Kratko je bio u Napoliju, te Langreu i Oviedu. U Oviedu je i započeo karijeru, a prije Svonsija bio je član Selte i Rajo Valjekana. U penziji je od 2017. godine.

Grafite s Misimovićem i Džekom. Platforma X

Među "jednosezonska čuda" može se ubrojiti i Brazilac Grafite koji je sa Edinom Džekom i Zvjezdanom Misimovićem pokorio Njemačku u dresu Volfsburga.

Grafite je u sezoni 2008/09 bio prvi golgeter Bundeslige sa 28 golova. Nakon Volfsburga je igrao za Al Ahli, Al Sad, Santa Kruz i Atletiko Paranaense. Penzionisao se 2018. godine.

Za razliku od prethodnog dvojca, poljskom napadaču Krištofu Pjonteku (Krzysztof Piatek) jedna briljantna sezona donijela je veliki transfer u Milan vrijedan 35 miliona eura.

Poljak je bio fantastičan u dresu Đenove 2018., a onda je na zimu 2019. stigao u Milan. No, u Milanu je uzeo "ukletu devetku", nije se najbolje snašao i nakon godinu dana je otišao dalje. Igrao je još za Hertu, Fiorentinu i Salernitanu, a sada je član Istanbul Bašakšehira.

Još jedan fudbaler koji je imao identičan put je Papis Sise (Papiss Cisse). 

Dao je 13 golova na prvih 14 utakmica u Premijer ligi u sezoni 2014/15. Sa Demba Baom je činio ubitačan tandem Njukasla, a onda se ugasio.

Postigao je osam, dva, 11, pa tri gola u naredne četiri sezone, nakon čega je napustio Sent Džejms Park.

Potom se pridružio Šandong Lunengu, a bio je član još Alanijaspora, Fenerbahčea, Rizespora, te Amijena u kojem je završio karijeru ovog ljeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.