VELIKE PROMJENE

Fudbalska revolucija: BiH može na Svjetsko prvenstvo igrajući samo šest utakmica u dva i po mjeseca

FIFA inače šešire slaže prema rankingu, a ukoliko bi to bio slučaj, BiH, prema trenutnoj poziciji, našla bi se u 3. šeširu

Fudbaleri BiH: Nova prilika za Mundijal. N/FS BiH

N. H.

24.11.2023

U Evropi su tek završene kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a već se počinje razmišljati o sljedećim. 

Svijetu fudbala stiže revolucija, a ona će se ogledati u narednom izdanju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, kao i naredno izdanje Lige nacija.

Promjene na Mundijalu 

Naime, reprezentacije koje izbore eliminacijsku fazu Lige nacija, a bit će ih osam, duplo više nego što je sad slučaj, moći će izboriti Svjetsko prvenstvo u rekordnih šest utakmica. 

Iduće Svjetsko prvenstvo, koje se održava u SAD-u, Meksiku i Kanadi, bit će najmasovnije do sad sa čak 48 reprezentacija. To je povećanje od čak 50 posto u odnosu na dosadašnje 32 reprezentacije na SP-u. 

Selekcije će biti raspoređene u 12 grupa po četiri, dok će se u nokaut fazu plasirati prve dvije i čak osam najboljih trećeplasiranih. 

Noviteti u kvalifikacijama

Međutim, da bi BiH došla do toga, prvo je potrebno da se kvalifikujemo na drugo Svjetsko prvenstvo u historiji. 

Tamo također slijedi revolucionarna promjena. Umjesto devet ili deset kvalifikacijskih grupa sa po pet ili šest reprezentacija, Evropa će imat 12 grupa sa četiri ili pet reprezentacija. 

Do toga će se doći još jednom velikom promjenom, ali Lige nacija. Umjesto da njenu grupu prolaze samo pobjednici, proći će dvije najbolje selekcije. One će se u martu 2025. godine boriti za odlazak na Final Four, a selekcije koje izbore će biti u grupama sa samo četiri i kompletne kvalifikacije za SP će odigrati za samo dva i po mjeseca.

Potencijalni protivnici

Kvalifikacije će se igrati u septembru, oktobru i novembru. Ostali će igrati kao i do sad, ali će igrati i u martu i junu naredne godine. Na SP će se plasirati pobjednici 12 grupa, dok će drugoplasirane, zajedno s četiri najbolje rangirane reprezentacije iz Lige nacija koje se nisu izravno plasirale, boriti kroz četiri mini turnira u martu 2026. godine za preostala četiri mjesta za Svjetsko prvenstvo.

FIFA inače šešire slaže prema rankingu, a ukoliko bi to bio slučaj, BiH, prema trenutnoj poziciji, našla bi se u 3. šeširu, te bi uz nas tu bili još Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Slovenija (s njima ne bi mogli igrati). Hrvatska bi bila u prvom, Srbija u drugom, Kosovo u četvrtom, te su oni sve potencijalni rivali naše selekcije u kvalifikacijama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.