NAJMLAĐI SENIORI

Dragulji fudbala koji su pomjerili granice: Kamarda srušio Maldinija, Arsenalov biser rekorder

Talentirani napadač debitirao za „Rosonere“ sa svega 15 godina i 260 dana

Kamarda: Zaigrao pred tifozima Milana. Platforma X

28.11.2023

Frančesko Kamarda (Francesco Camarda) je novi biser italijanskog fudbala.

U pobjedi svog Milana protiv Fiorentine (1:0) u 13. kolu Serije A upisao je debi i oborio rekord – postao je najmlađi fudbaler koji je igrao u najjačem rangu italijanskog fudbala.

Zaigrao je pred tifozima Milana sa svega 15 godina i 260 dana, a iza sebe je ostavio čak i legendarnog Paola Maldinija koji je svojevremeno debitirao sa 16 godina i 208 dana. Iza sebe je ostavio i Vizdoma Amija, Đanluiđija Donarumu (Gianluigi Donnarumma)...

Najmlađi debitanti

Kamarda je inače napadač. Visok je 1,84 m i nemilosrdan u protivničkom šesnaestercu. Italijani pišu da je pred njim velika karijera. 

Ove godine je debitirao u omladinskoj Ligi prvaka, a u trijumfu Milana protiv Njukasla (4:0) dao je dva gola i postao najmlađi Italijan koji je dao gol u tom takmičenju i drugi najmlađi računajući sve zemlje. Kamardu čekaju velike stvari, a zanimljivo je pogledati i ostale rekordere u najjačim evropskim ligama.

Envaneri: Srušio rekord Eliota. Platforma X

Arsenalov nebrušeni dijamant Itan Envaneri (Ethan Nwaneri) drži rekord u engleskoj Premijer ligi. Njega je Mikel Arteta u septembru 2022. dao priliku za minutažu u finišu meča protiv Brentforda (3:0). 

Envaneri je tada imao 15 godina i 181 dan. Tako je srušio rekord Harvija Eliota (Harvey Eliott) koji je za „Redse“ ranije zaigrao sa 16 godina i 30 dana.

Interesantno, Milan ima još jednog rekordera pored Kamarde. Radi se o Luki Romeru koji je ovog ljeta stigao na San Siro. 

Romero: Od ovog ljeta u Milanu. 90min.com

On je svojevremeno postavio rekord u španskoj La Ligi. I nije mogao zamisliti boljeg protivnika za debi – Real Madrid. 

Iako je njegov tim izgubio u junu 2020. sa 2:0, Romero je debitirao protiv „Kraljeva“ sa svega 15 godina i 219 dana. 

Trebao i ranije debitirati, ali se dogodila pandemija koronavirusa.

Farsa u Njemačkoj

U Njemačkoj rekord drži Jusufa Mukoko (Youssoufa Moukoko). On je u novembru 2020. debitirao samo dan nakon 16. rođendana. Zvanično. 

Mukoko: Koliko ima godina. Platforma X

Kažemo zvanično jer je nastala prava farsa o tome koliko ima godina. „Der Spiegel“ je objavio kako je on rođen 2000., a ne 2004. godine, no sve su Nijemci zataškali, pa se računa Mukokin rekord.

Kod Francuza je na snazi rekord iz 2012. godine koji je postavio defanzivac Nice Albert Rafetraniaina, koji je zaigrao protiv Remsa (1:3) samo 27 dana poslije 16. rođendana.

Rafetraniaina: Drži rekord Lige 1. Platforma X

Glogovac najmlađi u BiH

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine rekord drži Matija Glogovac. On je zaigrao u pobjedi Trebinjaca protiv Borca (1:0) 26. avgusta prošle godine sa 16 godina i 22 dana.

Tako je srušio rekord Anesa Hrustanovića koji je sa 16 godina i 45 dana bio najmlađi debitant u najjačem rangu bh. fudbala.

Glogovac: Debitirao sa 16 godina i 22 dana. Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.