ŠESTOGODIŠNJI UGOVOR

UEFA prodaje Ligu prvaka u UAE: Finale će se igrati u Abu Dabiju

Ovo se smatra odgovorom UEFA-e na Superligu, čiji nastanak postaje sve realniji

Čeferin: Predsjednik UEFA-e. UEFA

N. H.

5.12.2023

Krovna organizacija evropskog fudbala (UEFA) potpisala je šestogodišnji ugovor s Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrijedan 2,2 milijarde eura, a po kojem će se finale Lige prvaka za sezonu 2029/2030. igrati u Abu Dabiju, piše OK Diario.

Ovaj dogovor je odgovor na sudsku odluku za projekat Superlige koja se očekuje u Luksemburgu, a koji bi vrijedio od sljedeće sezone. 

- UEFA zna da bi 21. decembra mogla izgubiti tužbu na Sudu pravde Evropske unije vezanu za Superligu i dogovorila se s Abu Dabijem da sponzoriše Ligu prvaka. Žele je napraviti privlačnijom za klubove i izbjeći dezerterstvo u Superligu - rekao je Eduardo Inda u emisiji El Chiringuito de Jugones.

Naredna sjednica UEFA-inog izvršnog odbora bi trebala biti održana 7. februara u Parizu, uoči žrijeba za Ligu nacija, a na njoj bi trebala ova sjednica postati zvanična. 

Glavni čovjek za izvršenje projekta je Đorđo Marketi (Giorgio Marchetti), koji se konsultira s izvršnim odborom kako bi sve prošlo bez problema. 

Prema napisima španskog medija, UEFA će prodati prava za sva takmičenja, uključujući i ženska i futsalska, za područje Bliskog istoka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.