ISTRAŽILI SMO

Vrijedno su radili, a svoj trud i rad znali su dobro naplatiti: Ko su najplaćeniji bh. sportisti

Zaradili su ili još uvijek zarađuju ogroman novac

Nurkić, Džeko i Musa: Igraju na velikoj sceni. AP / Platforma X

11.12.2023

Sport je već odavno postao ozbiljan biznis. Najbolji sportisti zarađuju milione, a neki od njih vjerovatno ni ne znaju koliko novca imaju na svojim računima. 

I Bosna i Hercegovina ima vrhunske sportiste koji su zaradili ili još uvijek zarađuju velike svote novca. Pa krenimo kredom...

Nurkić najplaćeniji

Naš najplaćeniji sportista je Jusuf Nurkić. Specijalizirani košarkaški portal „Hoopshype“ je ranije objavio kako će Nurkić zaraditi vrtoglavih 54,4 miliona dolara za tri godine u Finiks Sansima. 

Nurkić: Veliki novac u NBA. AP

Prethodno je tokom igranja u Denver Nagetsima i Portland Trejl Blejzerima inkasirao oko 72 miliona, a kada se na to doda i ono što će zaraditi od Finiksa, dolazimo do cifre od nevjerovatnih 126,4 miliona dolara.

Džeko: Karijera koja još traje. Instagram

Prema dostupnim podacima specijaliziranih portala, kapiten fudbalske reprezentacije BiH Edin Džeko je tokom svoje bogate karijere zaradio 116,9 miliona eura. 

U dresu Volfsburga je inkasirao oko 20 miliona, više od 22 miliona je zaradio u Mančester sitiju, a onda se preselio u Italiju.

U Romi su mu isplatili ukupno 47,5 miliona, od Intera je za dvije sezone dobio još oko 18,5 miliona, dok u Feneru ima zagarantovanih 8,4 miliona eura za dvije sezone.

Bivši NBA as

Jedan od bh. sportista koji je tokom velike karijere zaradio veliki novac je i Mirza Teletović. Bivši kapiten košarkaške reprezentacije je proveo sedam godina u NBA ligi i za to vrijeme inkasirao oko 46,5 miliona dolara.

Prethodno je igrao za Tau Keramiku, sadašnju Baskoniju, ali nema podataka koliko je zarađivao u tom periodu. Karijeru je prekinuo zbog zdravstvenih problema.

Teletović: Ozbiljnu svotu zaradio u NBA. AP

Još jedan bh. fudbaler je na listi naših najplaćenijih sportista. Radi se o Miralemu Pjaniću koji je tokom karijere zaradio oko 100 miliona eura. 

U Francuskoj je igrao za Mec i Lion, a onda se preselio u Italiju gdje je igrao za Romu i Juventus, prije nego će otići u Barcelonu, a potom i Al Sardžu.

Miralem trenutno igra u UAE, a sanja o trenerskoj karijeri što je istakao u nekoliko navrata. 

Pjanić: Sada igra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Al Sardža

Aktuelni košarkaški prvak Evrope sa svojim Realom Džanan Musa našao se na ovoj listi. Proveo je tri godine u NBA ligi, a dok je igrao u Bruklin Netsima i Detroit Pistonsima zaradio je oko pet miliona eura. 

Po povratku u Evropu potpisao je za Anadolu Efes, a u redovima turskog tima zaradio je 900.000 eura za sezonu.

Potom se spustio nekoliko stepenica niže, potpisao je za Rio Breogan i tamo oživio karijeru koja je bila u padu. Odigrao je briljantnu sezonu, a onda otišao u slavni Real. Za dvije godine je od „Kraljeva“ dobio tri miliona eura, a uskoro bi trebao dobiti novi ugovor, veći od postojećeg.

Musa: Očekuje ga još bolji ugovor od Reala. Platforma X

Plaće ove sezone

Kada je riječ o ostalim sportistima, ove sezone su među najplaćenijim još fudbaleri Rade Krunić, koji od Milana dobija 2,3 miliona eura godišnje. 

Krunić traži povišicu, a sve je izgledniji rastanak od Milana i prelazak u Fener kod Džeke koji mu daje veću plaću. 

Tu su još Sead Kolašinac koji u Atalanti dobija dva miliona eura i defanzivac Šefilda Anel Ahmedhodžić koji godišnje zaradi 1,7 miliona eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.