VRHUNSKI TRENER

Španski stručnjak pravi čuda s engleskim velikanom

Aston Vila u borbi za titulu prvaka Engleske

Unai Emeri. Platforma X

R. Kapetanović

18.12.2023

Španski stručnjak Unai Emeri (Emery) pravi čuda ove sezone s Aston Vilom. Na klupu tima iz Birmingema Španac je stigao u novembru 2022. godine.

Klub je zatekao u velikoj krizi, međutim, to nije bila prepreka za Emerija da na kraju sezone uspije izboriti plasman u Evropu nakon dugo godina. Otkako je Emeri tu, u klub su stigla jako dobra pojačanja.

Ove sezone Španac je Aston Vilu vodio na 26 utakmica u tri takmičenja. Od ukupno 17 utakmica u Premijer ligi Engleske, Aston Vila je pod dirigentnom palicom Unaja Emerija ostvarila 12 pobjeda, dva remija i tri poraza. U Premijer ligi su trenutno na drugom mjestu. Ove sezone su uspjeli pobijediti ekipe poput Mančester Sitija (1:0) i Arsenala (1:0).

U Konferencijskoj ligi Aston Vila je od osam utakmica ostvarila učinak od šest pobjeda, jednog remija i jednog poraza.

Aston Vila je igrala također i engleski Liga kup, ali su poraženi odmah u svojoj prvoj utakmici od Evertona rezultatom 2:1.

Unai Emeri s Aston Vilom je pobijedio na 25 utakmica u Premijer ligi u 2023. godini, što je najbolji rezultat ikada u jednoj kalendarskoj godini. Osvojili su 81 bod, samo je Mančester Siti uspio da osvoji više bodova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.