PORTUGALSKI TRENER

Protjeran iz Totenhema, "ukrao" Ronaldu titulu ispred nosa, a sada se vratio u Englesku

Vraća se u Premijeršip nakon avanture u Saudijskoj Arabiji

Espirito Santo: Dobro poznaje Premijer ligu. Platforma X

R. Kapetanović

20.12.2023

Nakon što je 7. novembra napustio klupu Al-Itihada, kluba iz Saudijske Arabije, Nuno Espirito Santo se vraća u Premijer ligu Engleske, gdje će voditi Notingem Forest.

Portugalac je kroz svoju trenersku karijeru imao dosta uspjeha, pogotovo u Engleskoj.

Nuno Espirito Santo je svoju trenersku karijeru započeo u Rio Aveu, gdje je od 2012. do 2014. godine bio na klupi ovog portugalskog kluba. Rio Ave je vodio na 80 utakmica, te je upisao 32 pobjede, uz 17 remija i 31 poraza.

Vrhunac karijere

Potom odlazi u Španiju, odnosno u Valensiju. U Valensiji se zadržao nešto više od godinu i napravio solidne rezultate sa španskim timom. Na 62 meča, koliko je vodio tim Valensije, Santo je imao skor od 32 pobjede, 16 remija i samo 14 poraza.

Nakon Španije Portugalac se vraća u svoj Portugal, gdje dolazi na klupu velikana Porta. U Portu je proveo tačno jednu sezonu. U 49 utakmice na klupi Porta portugalski stručnjak je upisao 27 pobjeda, uz 16 remija i svega 6 poraza.

Vrhunac karijere za ovog stručnjaka dolazi 31. maja 2017. godine, kada potpisuje za engleski Vulverhempton. Na klupi popularnih „Vulvsa“ proveo je četiri sezone. Ekipu je vodio na 199 utakmica. S Vulverhemptonom je upisao čak 95 pobjeda, te ostvario 49 remija i 55 poraza.

Promašaj karijere

Nakon uspješnog vođenja Vulsa Nuni je ponuđena saradnja s velikim Totenhemom. Počeo je jako dobro na klupi Totenhema, uz nekoliko dobrih vezanih rezultata. 

Popularne „Spurse“ je vodio na 17 mečeva. Osam puta je slavio, dok je sedam puta poražen. 

U julu ove godine Espirito je potpisao za saudijski Al-Ittihad. Ekipu je vodio na 56 utakmica. Pobijedio u 36 mečeva, dok je u osam utakmica upisao poraz. 

Osvojio je saudijsko prvenstvo ispred nosa Al Nasra za koji igra Kristijano Ronaldo (Cristiano).

Portugalski stručnjak poznaje Premijer ligu Engleske, tako da se očekuje da svoj novi tim podigne na jedan viši nivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.