TRI DIVIZIJE

Kako će izgledati Superliga: Novi format, igrat će 64 kluba, već se prijavio jedan s Balkana

Planirano je da takmičenje u Superligi bude podijeljeno na dvije faze

Prijenosi utakmica bi trebali biti besplatni. Platforma X

E. Ć.

21.12.2023

Evropski sud pravde presudio je danas da su FIFA i UEFA djelovale protiv zakona kad su zabranile održavanje Superlige, što znači da je otvoren put za osnivanje novog evropskog takmičenja.

Nedugo nakon odluke Evropskog suda predstavljen je i koncept Superlige. Plan je da se u njoj takmiče 64 kluba raspoređena u tri ranga takmičenja. 

Klubovi iz nižih rangova borit će se za promociju, a samim tim će biti i ispadanja u niže rangove.

Planirano je da takmičenje u Superligi bude podijeljeno na dvije faze. Prva faza bi se igrala po ligaškom sistemu, a svaka ekipa bi odigrala 14 utakmica, po sedam kući i u gostima.

U najjače dvije lige - zvijezda i zlato, takmičilo bi se 16 klubova raspoređenih u dvije grupe po osam. Četiri najbolje ekipe iz obje grupe bi prošle u četvrtfinale.

U trećoj ligi - plava igrala bi preostala 32 kluba u četiri grupe po osam klubova. Dva najbolja iz svake grupe također bi izborila četvrtfinale, a pobjednici sve tri lige dobit će trofeje.

Finalisti Gold i Blue lige izborit će plasman u viši rang, a najlošija ekipa iz svake od grupa Star i Gold lige ispala bi u niži.

Ono što je zanimljivo, da bi samo 12 klubova iz najslabije plave grupe ostalo u Superligi, dok će ih 20 svake sezone biti zamijenjeno drugim timovima zavisno od njihovih rezultata u domaćem prvenstvu.

Planirano je da ligaška faza traje od septembra do aprila, a igralo bi se u toku sedmice kako mečevi Superlige ne bi ometali održavanje nacionalnih prvenstava.

Prema pisanju katalonskog "Mundo Deportiva", Real Madrid i Barcelona će dobiti po milijardu eura jer su ostali osnivači i nositelji projekta. Očekuje se da će prijenosi utakmica Superlige biti besplatni.

Navodno su već neki timovi već potpisali pristupnice nove Superlige, to su: PSV, Fejnord, Benfika, Porto, Crvena zvezda, Anderleht i italijanski klubovi.

U međuvremenu je Superliga dobila i prvu odbijenicu. Naime, Atletiko Madrid je izdao saopćenje u kojem se protivi ovom takmičenju.

Oglasio se i Mančester junajted, a sa Old Traforda tvrde da se njihov stav nije promijenio.

- Naš stav se nije promijenio. Ostajemo u potpunosti posvećeni učešću u UEFA takmičenjima i pozitivnoj saradnji sa UEFA-om, Premijer ligom i kolegama klubovima preko ECA na daljem razvoju evropske igre - poručili su iz Junajteda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.