LEGENDARNI BRAZILAC

Prije tačno godinu svijet je napustio Pele: "Kralj je vječan"

Bio je prva globalna superzvijezda u historiji najpopularnijeg sporta

Pele. AP

N. H.

29.12.2023

Prošla je godina od smrti legendarnog brazilskog fudbalera Edsona Arantesa do Nascimenta, poznatijeg kao Pele. Jedan od najboljih igrača svih vremena preminuo je u 82. godini. 

Pele je s reprezentacijom Brazila tri puta bio prvak svijeta (1958., 1962., 1970.) što nije uspio nijedan drugi igrač.

U klupskoj karijeri nastupao je za Santos i američki Njujork Kosmos. 

Čuveni Brazilac danas počiva u pozlaćenoj grobnici u Santosu, gdje je pokopan nakon što se emotivnim od njega oprostio cijeli fudbalski svijet. 

On je bio prva globalna superzvijezda u historiji najpopularnijeg sporta. Čak i dok je bio tinejdžer, oko njega se počeo stvarati mitski status. Glavni je razlog zašto je "desetka" na dresu toliko tražena, a najbolje je njegov značaj opisao njegov sunarodnjak Nejmar (Neymar) u oproštajnoj poruci.

- Prije Pelea, "10" je bio samo broj. Negdje sam pročitao taj izraz, u nekom trenutku svog života. Ali ta je rečenica lijepa i nepotpuna. Rekao bih da je prije Pelea fudbal bio samo sport. Pele je promijenio sve. Fudbal je pretvorio u umjetnost, u zabavu. Dao je glas siromašnima, crncima i posebno: dao je vidljivost Brazilu. Fudbal i Brazil podigli su svoj status zahvaljujući Kralju! On je otišao, ali će njegova magija ostati. Pele je vječan! - napisao je Nejmar, perfektno objasnivši značaj velikana poput Pelea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.