VELIKAN SVJETSKOG FUDBALA

Čuvena Marca o Džeki: Vječna mladost "labuda" Edina i jedan preostali cilj

Edin Džeko je, bez ikakve sumnje, jedan od najpotcijenjenijih napadača 21. vijeka, tvrdi španski list

Edin Džeko. Anadolija

N. H.

12.1.2024

Španski list "Marca" jedan je od najpoznatijih sportskih medija u svijetu, a oni su odlučili posvetiti tekst Edinu Džeki, kapitenu reprezentacije BiH i Fenerbahčea. 

"Dijamant" igra u formi nevjerovatnoj za jednog 37-godišnjaka. On je na 24 utakmice ove sezone upisao čak 20 golova uz sedam asistencija. 

- Edin Džeko je, bez ikakve sumnje, jedan od najpotcijenjenijih napadača 21. vijeka. On nije najpoznatiji, ni najbolji, ni najbolji strijelac od svih (iako je u karijeri postigao više od 400 službenih golova)... ali je onaj koji je ostavio trag u svakom klubu u kojem je je igrao i to na kakav način - započeo je Irati Prat, novinar Marce.

Dodaje da sa 37 godina proživljava drugu mladost, a onda se fokusiraju na objašnjavanje da je u posljednjem ligaškom susretu postigao het-trik protiv Konjaspora, dodavši da je upisao 20 golova u 24 utakmice. 

Španski list ističe da je utjecaj Edina Džek nemjerljiv. Osim što sudjeluje u više od jednog gola svakih 90 minuta, neizostavno je i njegovo posredovanje u transferima. 

Njega su istakli kao ključnog čovjeka za dolazak Leonarda Bonućija (Bonucci) i Radeta Krunića u Fenerbahe. 

Također, podsjetili su na njegove fenomenalne učine u Volfsburgu, Mančester sitiju, Romi i Interu, naglasivši da je bio najbolji strijelac prvenstva u Bundesligi i Seriji A. 

Nakon svega, Džeko vlada u Feneru i postao je idol u Istanbulu. 

- Ostao mu je još jedan, zadnji cilj sa reprezentacijom BiH. Igrali su na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu i ispisali historiju kao nezavisna država, a sada Džeko sanja o plasmanu na Euro u Njemačkoj. Bio bi to i prvi plasman BiH na EP - poentira Marca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.