TURSKA SUPERLIGA

Bh. fudbaleri žare i pale najelitnijim rangom turskog fudbala: "Zmajevi" kraljevi asistencija

Haris Hajradinović ima najviše asistencija u dosadašnjem dijelu sezone, a Višća je ozbiljan pretendent za tu laskavu nagradu

Hajradinović i Višća. Kasimpasa / Trabzonspor

13.1.2024

Turska Superliga vjerovatno nikad nije bila interesantnija za praćenje bh. ljubiteljima fudbala. U centru pažnje svakako se nalazi Edin Džeko, kapiten reprezentacije BiH, koji sa svojim Fenerbahčeom gazi prema tituli.

Džeko, iako lider prvenstva po broju postignutih golova (16), nije jedini koji žari i pali u turskom prvenstvu. Dal Varešanović blista u Rizesporu, Nihad Mujakić i Andrej Đokanović igraju sjajno u Ankaragučuu, dok je Amir Hadžiahmetović glavni igrač veznog reda Bešiktaša.

Dva imena se međutim posebno izdvajaju iz te grupe. Riječ je o Harisu Hajradinoviću u Kasimpaši i Edinu Višći u Trabzonsporu.

Forma života

Hajradinović i Višća, koji su svoje fudbalsko sazrijevanje doživjeli u sarajevskom Željezničaru, nalaze se u vrhu liste najboljih asistenata u najelitnijem rangu turskog fudbala.

Veznjak Kasimpaše prvi je na toj listi sa čak sedam upisanih asistencija u dosadašnjem dijelu sezone i može se reći da je glavni razlog zašto je njegov tim udaljen samo tri boda od pozicije koja vodi u evropska takmičenja naredne sezone. Dokaz Hajradinovićeve forme je poziv u reprezentaciju na posljednjem okupljanju, tokom kojeg je upisao i jednu asistenciju za selekciju BiH.

Edin Višća je napokon ostavio povrede u prošlosti i čini se da se uspio vratiti u formu koja ga je dugo krasila. Krilni napadač je ove sezone upisao pet asistencija i on je trenutno 5. na listi asistenata turske Superlige. Nekadašnji reprezentativac BiH tome je pridodao tri gola, a s povratkom Višće u formu i Trabzonspor se vratio u sami vrh, te zauzimaju treću poziciju na tabeli.

Nisu jedini

Naravno, nisu samo naši reprezentativci raspoloženi za kreiranje golova svojim saigračima. Fenerbahče je najbolji napad prvenstva, stoga je i logično da će se u vrhu naći nekoliko njihovih igrača.

Poljak Sebastijan Šimanski (Szymanski) dijeli prvo mjesto s Hajradinovićem, kao i sa turskim krilnim napadačem Jusufom Sarijem (Yusuf).

U vrhu se nalazi još i srbijansko krilo Dušan Tadić, koji je upisao šest asistencija u dosadašnjem dijelu sezone. Nakon brojnih sezona u Ajaksu u kojima je bilježio dvocifren broj asistencija, s obzirom na napadački potencijal Fenerbahčea, očekivano je da će to uspjeti i ove sezone.

Međutim, nada ostaje da će na kraju obje laskave nagrade – za najboljeg strijelca i najboljeg asistenta, pripasti bh. reprezentativcima.

Džekin doprinos

Iako je lider prvenstva u postignutim golovima, Edin Džeko je također u dosadašnjem dijelu prvenstva upisao tri asistencije za Fenerbahče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.