FIFA THE BEST

Mesi proglašen najboljim igračem svijeta osmi put u karijeri

Argentinac je ovo priznanje osvojio ispred Halanda i Mbapea iako se nagrada dodjeljuje za period od 19. decembra 2022. do 20. avgusta 2023. godine

Mesi: Priznanje osvojio ispred Halanda. Platforma X

E. Ć.

15.1.2024

Argentinac Lionel Mesi (Messi) proglašen je najboljim fudblalerom svijeta za sezonu 2022/23 prema izboru FIFA-e.

Svečana ceremonija dodjele nagrade „The Best“ održana je u Londonu, a Mesi je priznanje osvojio ispred Erlinga Halanda (Haaland) i Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe).

Iznenađujući izbor

Mesi je nagradu osvojio iznenađujuće jer se ona dodjeljuje za period od 19. decembra 2022. do 20. avgusta 2023. godine, a taj period nije uključivao Svjetsko prvenstvo.

Argentinac nije bio prisutan na svečanosti, a nagradu je u njegovo ime primio Tjeri Anri (Thierry Henry).

Mesi je osmi put u karijeri proglašen najboljim fudbalerom svijeta, a treći put je dobio „The Best“ nagradu koja se dodjeljuje od 2016. godine (2019., 2022. i 2023.).

Inače, za najboljeg trenera je proglašen Pep Gvardiola (Guardiola, Mančester siti). Priznanje za golmana godine dobio je Sitijev Ederson, a fudbaler Botafoga Juliemba Madruga je dobio Puškaš nagradu za najbolji gol.

Pola Sitija

Odabran je i idealni tim u kojem je šest igrača Mančester sitija: Kajl Voker (Kyle Walker), Džon Stons (John Stones), Ruben Diaš, Bernardo Silva, Kevin De Brujne (De Bruyne) i Erling Haland. Tu su još Realovi Tibo Kurtoa (Thibaut Courtois), Džud Belingem (Jude Bellingham) i Vinisijus Žunior (Vinicius Jr.), te PSG-ov Kilijan Mbape i Lionel Mesi, zvijezda Intera iz Majamija.

Reprezentativka Španije Aitana Bonmati je proglašena najboljom igračicom svijeta. Engleskinja Meri Erps (Mary Earps) je dobila priznanje za najbolju golmanku, dok je nagrada za trenericu godine otišlo u ruke selektorici Engleske Sarini Vigman (Wiegman).

Nagradu za fer-plej dobila je muška reprezentacija Brazila, a FIFA nagrada za najbolje navijače pripala je navijaču Atletiko Kolina, Hugu Migelu Ingezu, koji je na tribinama snimljen kako hrani svoju bebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.