BH. OFANZIVAC

Samozatajni heroj je kralj asistencija

Vrijedno radi u tišini, ne oglašava se mnogo na društvenim mrežama i pušta da rezultati govore za njega

Višća: Došao do 109. asistencije u turskom prvenstvu. Platforma X

24.1.2024

Bivši fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Višća (34) ostvario je još jedan podvig zbog kojeg će ostati upisan zlatnim slovima u knjige historije turske Superlige.

Višća je minulog vikenda asistirao u porazu svog Trabzonspora protiv Galatasaraja (5:1) što mu je bila rekordna 109. asistencija u turskom prvenstvu. Bh. fudbaler je tako postao najbolji asistent Superlige svih vremena, a s trona je oborio poznatog Brazilca Aleksa de Souzu (Alex), koji je bio kapiten Fenerbahčea.

Sito i rešeto

On je pravi samozatajni heroj. Vrijedno radi u tišini, ne oglašava se mnogo na društvenim mrežama i pušta da rezultati govore za njega. Često je bivao žestoko kritiziran, ali je činjenica da je Višća jedan od najboljih bh. fudbalera u posljednjih desetak godina. Prošao je sito i rešeto, a sada uživa u statusu zvijezde.

Karijeru je počeo u Budućnosti iz Banovića, a onda je 2009. godine stigao na Grbavicu. Nakon mnogo peripetija oko registracije, debitirao je protiv Hajduka u prijateljskoj utakmici (0:0). Prva zvanična utakmica bila mu je ona protiv Čelika (4:2). Bio je i ostao ljubimac navijača „Plavih“ i jedan od rijetkih kojima se skandiralo već na debiju.

Višća u dresu Željezničara. Facebook

Sjajne partije u dresu Željezničara privukle su pažnju, pa je već nakon dvije godine preselio u Tursku, u redove Istanbul Bašakšehira.

"Slučajni transfer“

Zanimljivo je i da se transfer dogodio slučajno. Željezničar i Istanbul su 7. jula 2011. igrali prijateljski meč u Sloveniji, a Višća je oduševio tadašnjeg trenera turskog kluba Abdulaha Avčija (Abdullah Avci).

On je pozvao Kenana Hasagića, bivšeg reprezentativca koji je tada bio u Bašakšehiru, raspitao se o Višći i brže bolje je dogovoren transfer vrijedan 400.000 eura.

Tim koji je 2013./2014 osvojio drugu tursku ligu, Višća je uspio odvesti na krov Turske šest godina kasnije. Bašakšehir je bio odličan, a Višća i društvo slavili su ispred nosa moćnijih Trabzonspora i Bešiktaša, te Sivaspora i uvijek jakih Galatasaraja i Fenerbahčea.

Klub je s Višćom prvi put igrao evropske utakmice, a nakon 11 godina, 344 utakmice i 95 golova, bh. fudbaler je napustio Bašakšehir i skrasio se u Trabzonsporu. Godinama ga je želio Fenerbahče, spominjao se interes Bešiktaša i pojedinih njemačkih klubova, ali se Višća odlučio za Trabzonspor u čijem dresu je ispisao historiju.

De Souza predao krunu Višći. Platforma X

Višća je odigrao 55 utakmica za reprezentaciju i dao deset golova. Oprostio se nakon baraža za Evropsko prvenstvo i nesretnog boraza od Sjeverne Irske. Promašio je penal i dobio etiketu tragičara nacije. Nije to želio trpjeti, pa se povukao.

Dominacija bh. fudbalera

Osim Višće, koji je ispisao historiju, u Turskoj dominira još nekoliko bh. fudbalera. Edin Džeko je prvi strijelac sa 16 golova, a Haris Hajradinović je prvi asistent sa devet asistencija. Tu je i Dal Varešanović koji je dao sedam golova, a dobre partije do povrede pružao je i Amir Hadžiahmetović. Također, dobro igraju i Riad Bajić i Nihad Mujakić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.