ODLAZI NA KRAJU SEZONE

Liverpul prije i poslije: Ovo najbolje pokazuje koliko je Jirgen Klop promijenio "Redse"

Objavio je kako je iscrpljen i da više nema energije, te da se odlučio povući nakon devet godina provedenih na Enfildu

Klop: Ove sezone juri jedini trofej koji mu nedostaje. AP

5.2.2024

Uposlenici, igrači i svi navijači Liverpula vjerovatno se još uvijek oporavljaju od vijesti će ih na kraju sezone napustiti njemački trener Jirgen Klop (Jurgen Klopp).

Klop je objavio kako je iscrpljen i da više nema energije, te da se odlučio povući nakon devet godina provedenih na Enfildu.

Promijenio je Liverpul, vratio ga u vrh svjetskog fudbala gdje mu je i mjesto. Koliko je Liverpul jači poslije dolaska Klopa najbolje pokazuje usporedba dva sastava - onog koji je Nijemac zatekao i onog sada.

Klop je stigao u oktobru 2015. godine. Debitovao je 17. oktobra protiv Totenhema. Njegov prvi tim tada činili su: Simon Minjole (Mignolet) - Alberto Moreno, Mamadu Sako (Mamadou Sakho), Martin Škrtel, Natanijel Klajn (Nathaniel Clyne) - Emre Džan (Can), Lukas Leiva (Lucas), Džejms Milner (James), Filipe Kutinjo (Philippe Coutinho), Adam Lalana (Lallana) - Divok Oridži (Origi).

Jirgen Klop: Sastav iz 2015. i sada. TNT Sports

Osam godina kasnije, Liverpul izgleda mnogo jače. Bio je i moćniji kada su udarni trio činili Salah, Firmino i Mane. No, i trenutni "Redsi" su vrlo jaki što potvrđuje i liderska pozicija u Premijer ligi.

Sada tim vrijedi 868 miliona eura. Na golu je jedan od najboljih golmana svijeta Alison Beker (Alisson Becker). 

Odbranu čine Endi Robertson (Andy), Virdžil Van Dajk (Virgil Van Dijk), Ibrahima Konate i Trent Aleksander Arnold (Alexander).

U veznom redu je svjetski prvak s Argentinom Aleksis Mekalister (Alexis Mac Allister), sjajni Mađar Dominik Soboslaj (Szoboszlai) i Kurtis Džons (Curtis Jones). 

U napadu je i dalje Salah, a sada mu društvo prave Luis Diaz i Darvin Nunjez (Darwin Nunez). U ekipi su još Diogo Žota (Jota), Tijago Alkantara (Thiago)...

Jirgen Klop je s Liverpulom osvojio Premijer ligu, na koju se na Enfildu čekalo punih 30 godina, Ligu prvaka, FA Kup, Liga kup, UEFA Superkup, Komjuniti šild. 

Kolekciji bi ove sezone mogao dodati Evropa ligu, jedini trofej koji je mogao osvojiti s "Redsima", a da nije uspio. Barem do sada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.