ODLIČNA ODLUKA

Legendarni francuski napadač objasnio zašto je Peljto poništio gol Lajpcigu

Real Madrid je golom Brahima Diaza ostvario minimalnu, ali vrijednu prednost uoči revanša protiv Nijemaca (1:0)

Anri: Na strani bh sudija. PlatformaX

R. K.

14.2.2024

Legendarni francuski fudabaler Tjeri Anri (Thierry Henry) stao je na stranu odluke Irfana Peljte i bosanskohercegovačkih arbitara, koji su u duelu Lige prvaka poništili gol njemačkom Lajpcigu protiv Real Madrida.

Madridski klub je golom Brahima Diaza ostvario minimalnu, ali vrijednu prednost uoči revanša protiv Nijemaca (1:0).

Sudijska ekipa iz BiH je poništila gol Lajpcigu zbog ofsajda. Iako strijelac gola Benjamin Šeško nije bio u nedozvoljenoj poziciji, njegov saigrač Benjamin Henriks (Henrichs) je stajao na putanji golmanu i Irfan Peljto, Senad Ibrišimbegović i VAR ekipa donijeli su ispravnu odluku.

Kako je situacija uzdrmala nogometnu javnost i obišla svijet, komentarisao je i stručni analitičar Anri. Francuz je objasnio zbog čega su bh. sudije donijele ispravnu odluku u ovom slučaju.

 - Dok sam gledao uživo, mislio sam da je gol, ali kada pogledate pažljivije, možete vidjeti Benjamina Henriksa na golmanovom putu. Ne mislim da bi golman spriječio Šeška da postigne gol, ali ako ste u ofsajd poziciji i idete na golmanovu putanju, jer vidite da je igrač gurao golmana, bit će dosuđen ofsajd. Imamo pravilo koje svi znamo, ako ste u ofsajdu, ne smijete biti uključeni. Samo trebate podići ruke i ne micati se. U tom slučaju gol bi bio priznat. Nije to bilo snažno guranje, ali je reagovao iz ofsajda - objasnio je legendarni Francuz.

Ovo je bila prva utakmica za nekog bh. sudiju u nokaut-fazi Lige prvaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.