KRALJ RIMA

Toti je izveo najbezobrazniji penal u historiji: Reakcija njegovih saigrača se dan danas prepričava

Uvijek spreman na pravi potez, legendarni Italijan je u krucijalnom momentu odlučio uraditi neočekivano

Čuveni penal Franćeska Totija. AP

19.2.2024

Franćesko Toti (Francesco Totti) jedan je od najboljih fudbalera u proteklih 30 godina. Zbog vječne vjernosti rimskoj Vučici zaradio je nadimak “kralj Rima”.

Lucidnost na terenima nije izostajala.

Uvijek spreman na pravi potez, ali naravno da postanete velikan potrebna je i doza ludila, koje također nije nedostajalo.

Najveći dokaz njegovog apsolutnog ludila na izvol’te je pokazao u polufinalu Evropskog prvenstva 2000. godine. 

Italija je došla na megdan domaćoj reprezentaciji Nizozemske. Od 34. minute su igrali s igračem manje nakon što je Đanluka Zambrota (Gianluca Zambrotta) isključen. 

Poslije regularnih 90 minuta i "preživljavanja" uvijek genijalnog pravila zlatnog gola u produžecima pristupilo se boljem izvođenju jedanaesteraca. 

Kralj Rima je u svojoj knjizi objasnio da je danima vježbao penale poslije treninga i pripremao čuvenu panenku da je izvede kada bude bilo najpotrebnije.

Inzagi (Inzaghi) ga je provocirao, Maldini i Nesta su mu se smijali, a Di Bađa (Di Biaggio) je upozoravao da će to zaista uraditi. 

I eto, dođe taj trenutak odluke, a Toti je znao da je mora "bocnuti". Inače, će biti označen kao brbljivac, koji nikad ne potkrijepi djelima ono što priča. Sam Italijan je to najbolje objasnio u svojoj knjizi. 

- Možda zvuči čudno, a možda i zvuči pomalo nerazumno, da u tako važnom trenutku za sportsku sudbinu moje nacije, moja glavna briga bila da me na kraju nerviraju moji saigrači, ali to je apsolutna istina.

Dok sam prolazio pored Di Bađa, šapnuo sam "Mo’ je faccio er cucchiaio“ (sada ću je bocnuti), a zatim sam krenuo prema Van der Saru čuvši ga kako govori "ne, ne!” tihim glasom, izbjegavajući podizanje da Nizozemci ne bi znali da će se nešto neobično dogoditi - napisao je Toti u svojoj knjizi, dodajući da je narandžasti zid navijača Nizozemske bio impresivan, ali da je on bio siguran u svoje. 

Pribrani Toti je prišao lopti, prevario Van der Sara i nevjerovatnom panenkom povisio prednost svoje reprezentacije na 3:0 u penal seriji.

Tadašnji golman reprezentacije Toldo je nakon tog penala počeo histerično da se smije, što su snimile kamere, valjda znajući da se spremaju za finale. 

Nakon njega, promašio je Maldini, ali i Bosvelt s druge strane.

Na njegovu i žalost mnogih drugih Italijana, u finalu je Francuska odnijela pobjedu, ali Toti je ostao upisan kao igrač koji je izveo najbezobrazniji jedanaesterac u historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.