PREMIJERLIGAŠ S KOŠEVA

Gdje je trenutno FK Sarajevo, ko izaziva vještačku krizu

Jesu li baš potpuno izlapjela vremena kada su se igrači žalili da jedu samo viršle, kada su imali ili nemali svlačionicu na Koševu

FK Sarajevo: Daleko od krize. FK Sarajevo

22.2.2024

Gdje je danas Fudbalski klub Sarajevo pa je došlo do totalne negativne histerije. Reklo bi se totalni raspad sistema ili u najmanju ruku duboka kriza koja prijeti kolapsom. 

Reklo bi se kada se pogledaju salve kritika sa mnogih strana. A ustvari, sve je daleko od bilo kakve krize, a još dalje do bilo kakvog raspada.

Gledano u pravcu tabele Premijer lige BiH, Sarajevo je na četvrtoj poziciji s realnim šansama u borbi za Evropu i prilično nerealnim šansama da se domogne titule.

U igri za trofej

Kada se radi o Kupu BiH, proljetni posao je odrađen - prošla se Sloboda. Nimalo ugodna prepreka u Tuzli je preskočena, istina teže od očekivanog i Sarajevo se nalazi među osam najboljih ekipa. 

Rival je Borac, što je je realno težak izazov, ali isto tako realno i činjenično tačno, Sarajevo može proći Banjalučane. Po logici stvari Sarajevo je u igri za osvajanje trofeja Kupa BiH.

Gledano rezultatski, to je situacija u kojoj se Sarajevo nalazilo i uoči prethodnog vikenda, uoči utakmice protiv Širokog Brijega. A onda je na Koševu stigao poraz, nimalo lagan protiv Širokog (1:3), a nakon toga krenula je lavina svega i svačega negativnog iz svih oružja usmjerenog prema klubu.

Loš rezultat, lošu igru niko ne treba pravdati. Uostalom ne postoji sigurno niko ni u svlačionici Sarajeva ko nije svjestan kiksa u posljednjoj utakmici, ali je utisak da je nametnut takav talas negativnog poslije te utakmice da graniči sa nestvarnim. Broje se krvna zrnca, analizira se svaki potez kluba do sada i predstavlja se negativnim, a ruku na srce opet bez uporišta u istini.

Stabilan klub

Danas je bez imalo dileme Sarajevo jedan stabilan klub i to niko, pa ni najveći kritičari, oni koji grickaju nokte na samu pomen Sarajeva, ne mogu poreći. 

Boli očigledno mnoge to što "nema nazad" kako je jednom prilikom rekao sam Ismir Mirvić i što po svim najavama slijede nova možda čak i veća ulaganja u klub i infrastrukturu.

Mirvić: Najavio nova ulaganja. FK Sarajevo

Možda je ovdje pitanje kako je tako brzo zaboravljeno gdje je Sarajevo bilo ili zašto neko želi da se to tako lako zaboravi. 

Jesu li baš potpuno izlapjela vremena kada su se igrači žalili da jedu samo viršle, kada su imali ili nemali svlačionicu na Koševu ili kada je trener davao pare igračima za gorivo da se prebace na trening do Ilijaša ili nekog drugog toga dana za trening slobodnog terena u okolini Sarajeva.

Ako je to bilo davno, možda bi trebalo biti svježije pamćenje da je klub prije nepune tri godine bio u jednoj gotovo bezizlaznoj situaciji. Vijetnamski vlasnik upravljačkih prava nije se tada snašao iz objektivnih i subjektivnih razloga, a igrači su zbog dugovanja odbili ići na pripreme. Ponovo su se gomilali dugovi u klubu koje je ranije Vincent Tan izmirio. Sve je mirisalo na neslavan kraj.

A onda je ponovo stigao Tan, a nakon toga i Mirvić. Ta spona je, a objavljeno je krajem 2022., potom uložila skoro 10 miliona KM. Za nepunih godinu i po! Ponovo i iznova, saniran je klub, sanirani su dugovi, nastavljena su ulaganja u ekipu, u kamp i klub i danas je Sarajevo stabilno.

Bez sumnje da je bilo, da ima i da će biti grešaka, ali Sarajevo je klub koji trenutno traži načine za nove iskorake nakon što je stabilizirao finansije, a koliko god neko kritizirao na kraju će se složiti da bez novca nema ničega. I bez strpljenja i dugoročnog ulaganja nema ništa. Nikome ne bi trebao biti cilj da investitori dignu ruke.

Podrška navijača

Uostalom, bilo bi dobro da navijači iz svoje perspektive urade sve da pomognu klubu - učlaniti se, otići na utakmicu, podržati klub i ekipu. 

Oni najvatreniji očigledno vide dalje, pa je već stigao poziv najvatrenije grupe navijača da se pokaže jedinstvo u narednim utakmicama, jer pred ekipom i stručnim štabom je izuzetno težak period. To je pobjeda.

Možda je najbolji primjer za to komšijski klub s Grbavice. Željezničar je u donjem dijelu tabele, ali podrška onih koji vole klub ne jenjava.

Nakratko na raniju temu, Sarajevo je nekad zaista bilo u teškoj situaciji, mnogi su prali ruke od kluba pa i dio onih koji sebe nazivaju legendama.

Tada je teško bilo naći onoga ko će ponuditi pomoć, a danas su mnogima puna usta kritika. Mnogi od njih su uspješni i ostvareni u svojim poslovima, a nigdje ih nije bilo kada je trebalo pomoći.

Uglavnom, duboke krize, kolapsi, smjene i slično sigurno ne donose ništa dobro. Još gore kada se prave vještački. 

Uostalom, pokazalo se šta su donosile česte smjene trenera. Baš ništa, a vrijeme je bilo da Sarajevo i to preraste i da se stabilnost pokaže i kroz povjerenje struci i igračima.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.