"JAVNA HAJKA"

Haos u Hrvatskoj: Smijenjen šef fudbalskih sudija, Dinamo, Rijeka i još četiri kluba objavili zajedničko saopćenje

Svi fudbalski klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema fudbalskoj zajednici i javnosti

Marić: Napustio funkciju. Goran Stanzl / Pixsell

E. Ć.

29.2.2024

Bruno Marić više nije šef hrvatskih fudbalskih sudija nakon što je ponudio ostavku poslije curenja snimki iz VAR sobe s nekoliko mečeva HNL-a.

Inače, hrvatske sudije su ovih dana pod velikim pritiskom zbog snimaka komunikacije s VAR-om u određenim utakmicama.

Dinamo je objavio video u kojem ih je kritikovao, isto je učinio i Hajduk, a na društvenim mrežama vidjeli smo brojne sporne situacije.

Dinamo, Rijeka, Gorica, Lokomotiva, Varaždin i Slaven Belupo poslali su zajedničko saopćenje na adresu hrvatskog Index.hr o ovoj situaciji.

Duboka zabrinutost

Izrazili su duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnim pritisaka prema sudijama.

- Na osnovu zajedničkog stava dolje potpisanih klubova članova SuperSport HNL, izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sudijama, Komisiji fudbalskih sudaca i Hrvatskom fudbalskom savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. 

Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskom fudbalu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu.

Prije svega oštro naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudija u nekoliko utakmica SuperSport HNL-a. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport HNL-a.

Pozivamo HNS i nadležne institucije da žurno zaštite sve sudionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje.

Nedopustivo ponašanje

Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela fudbalske zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport HNL-a. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.

Sudije u fudbalu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih učesnika SuperSport HNL-a, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitkivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika HNL-a kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisije fudbalskih sudija.

Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini.

Stvaranje atmosfere straha

Stoga ne možemo ostati nijemi na očite pokušaje izazivanja hajke i izravnog utjecaja na nezavisna tijela, a koja za cilj imaju stvaranje atmosfere straha. 

Saglasni smo da mnoge stvari unutar sudačkih protokola moraju biti jasnije i preciznije, ali ne smije se dopustiti da subjektivna i prilagođena tumačenja pojedinih odluka koje se neutemeljeno i nezakonito plasiraju u javnost koriste za pokušaje ostvarivanje bilo kakvih prednost za bilo kojeg sudionika SuperSport HNL-a ili pokušaja stvaranja atmosfere straha između sudionika takmičenja ili sudija.

Svi fudbalski klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema fudbalskoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde i fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog fudbala - navodi se u saopćenju, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.